bu programdan mezun olan öğrenciler “Sosyal Hizmet Elemanı” olarak görev alırlar. Daha sonra aynı alanda lisans eğitimini tamamlayanlar ise “Sosyal Çalışmacı” , “Sosyal Hizmet Uzmanı” veya “Sosyal Hizmet Danışmanı” gibi prestijli ünvanlara sahip olurlar.
- Çalışılabilecek Kurumlar
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
- Adalet Bakanlığı
- Sağlık Bakanlığı
- Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü,
- Devlet Hastaneleri
- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri,
- Emniyet Genel Müdürlüğü,
- SGK
- Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü,
- İl Özel İdareleri,
- Belediyeler,
- Üniversiteler,
- SHÇEK
- İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri,
- Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlar ile bu kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarıdır ve sosyal çalışmacılara olan ihtiyaç giderek artmaktadır.
- KPSS ve DGS İmkanları
Öğrencilerimiz, KPSS 3384 kodlu(Sosyal Hizmetler Önlisans Programı’ndan Mezun olmak) veya 3001 kodlu(herhangi bir önlinsans programından mezun olmak) ilanlara başvurabileceklerdir.
Ayrıca bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizin, Dikey Geçiş Sınavı ile bir çok üniversitede lisans eğitimlerine devam etme imkanı vardır.
Bölümden mezun olan öğrenciler Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi gibi birçok büyük üniversiteye dikey geçiş yapma hakkına sahip olacaktır.
Son yıllarda hem kamu sektörü hem de özel sektörün “Sosyal Çalışmacı” talepleri artmakta; buna karşılık olarak hiçbir sosyal hiçbir Sosyal Hizmet ön lisans programı açılmamaktadır. Bunlara ek olarak Kamu personeli Seçme Sınavı(KPSS)’nda bu alandaki birçok kadro boş kalmaktadır. Bu durum Sosyal Hizmet Programlarına ihtiyacı artırmış ve Tercan Meslek Yüksekokulumuz bu ihtiyacı gidermede ilk adımı atmıştır.
Bu program Ülkemizdeki üniversitelerde ön lisans düzeyinde sadece Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde bulunmaktadır. Açılan programın ön lisans düzeyinde örgün öğretimi mevcut değildir. Bu sebeple Tercan Meslek Yüksek Okulu söz konusu programda örgün eğitim almak isteyen adaylar için bir avantaj meydana getirmiştir.
Sosyal Hizmet programının amacı, günümüzde hızla gelişen sosyal devlet anlayışı ile ihtiyaç duyulan; gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarında çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Özellikle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumları ve bu kamu kurumlarının taşra teşkilatlarındaki aşırı talep açılması önerilen Sosyal Hizmet Programı mezunlarından temin edilebilecektir.
Bunlara ek olarak Sosyal Hizmet alanındaki birçok akademisyen ve sivil toplum kuruluşunun Sosyal Hizmet programı ve bölümlerinin açık öğretimde eğitim vermesine çok karşı olması; fakat bu alanda herhangi bir örgün eğitimin ön lisans düzeyinde ülkemizde bulunmaması da programımızın önemini göstermektedir.
Sosyal Hizmet programına girmek isteyen bir kişinin sosyal yaşama ve sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir hümanist görüşe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.
- BAKANLIKLA İMZALANAN PROTOKOL
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla YÖK arasında 21.06.2012 tarihinde de sosyal hizmetler alanı ile ilgili protokol imzalanmış ve bu protokol bölümümüzün önemini daha da artırmıştır.