Sınavsız Geçişle Mi YGS puanı ile mi Tercih yapılmalı

Yazımıza oy verir misiniz?

Geçen sene bununla ilgili şu konuyu yazmıştım ama aynı sorular gelmeye devam edince tekrar birşeyler yazma ihtiyacı hissettim. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak varken YGS puanı ile tercih düşünen arkadaşlara şunu söylüyorum. 1970 enstitü mezunu da dahil olmak üzere en kötü OBP puanlı sınavsız geçiş öğrencisi yerleştikten sonra kontenjan kalırsa YGS’lilere sıra gelir.  Hala YGS puanı ile tercih düşünür musunuz?

Hem şunu da söyleyeyim zaten teknik olarak da böyle bir şey mümkün değil. Çünkü Ocak ayında başvuru yaparken, okul adı ve türünüz sisteme işleniyor. Siz şimdi https://ais.osym.gov.tr/ adresinden kendi alanınızla ilgili bölümlere tercih yaptığınızda sistem zaten bunu sınavsız geçiş ile değerlendiriyor. (İyi ki de böyle yapıyor. Yoksa farkında olmadan kendinizi açıkta bırakacaksınız.)
Tabi şunu da hatırlatalım. OBP ile %100 yerleşeceksiniz diye bir durum yok. Sonuçta yerleştirme öncelikleriniz ve OBP puanınızın uygun olması lazım. Ama sınavsız geçişle yerleşemediğiniz bir bölüme YGS puanı ile zaten asla giremezsiniz.

Umarım anlatabilmişimdir.

Alper TÜRKOĞLU

76 yorum

  1. selamun aleyküm hocam. teknik lise elek-elektronik bölümü 2015 mezunuyum. bir sene bekledim direk geçiş hakkımı kullanmadım. OBP’da 381.25. 2016 YGS’ye girdim pek başarı elde edemedim. 2 yıllık barajı gectim. direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. bundaki önceliğim ne durumdadır??

  2. merhaba hocam ben sağlık meslek lisesi ebelik mezunuyum daha sonra 2 yıllık laboratuvar okudum bu sene sınava tekradan girmek istiyorum,sağlık dışında bir bölüm okumak ya sınıf yada anaokulu öğretmenliği bu yeni sistem hakkında bilgim yok açıkçası nasıl bir yol izlemem konusunda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Okul öncesi YGS-5, Çocuk gelişimi ise hem YGS-5 hemde TM-3 ile öğrenci alan programları var. Bu durumda sadece YGS-5 için Türkçe Matematik Sosyal ağırlıklı ders çalışmalısınız. Ocak ayında başvuru yapmayı unutmayın.

  3. Hocam merhaba saglik meslekte son senedeyim anestezi bolumunde fakat ogretmenler surekli ygs zorunlu diyor bu dogru mu ? ve bazi arkadaslar sinavsiz gecis bu sene yok ya da kalkicak tarzinda seyler soyluyorlar, sizce bu sene kalkar mi sinavsiz gecis ben kendimi kendi hedefimi ona gore ayarlamistim ve duyunca dogal olarak endiseleniyorum 🙁

    • 2010’dan beri bu söylentiler var. 2 senedir de sitemde bu soru bana soruluyor ve hep aynı şeyi söylüyorum. Resmi bir bilgi belge yoksa en son yönetmelik ve yasalar geçerlidir. Ocak ayında 2015 kılavuzu yayınlandığında bizde en kesin cevabı almış oluruz. Kişisel fikrim şimdilik bu sistemin devam edeceği yönündedir.

  4. hocam ben ticaret lisesi son sınıf öğrencisiyim büro yönetimi ve sekreterlik bölümü okuyorum benim odyometri bölümüne sınavsız geçiş hakkım var ve ben 2 yıllık bu bölümü istiyorum ama bu bölüm için ygs puanına mı bakılıyo yoksa okul puanıyla mı 2 yıllığa geçiş yapıyosun ?

  5. hocam ben anestezi bölümü lise 4.sınıfım. sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ama hemşirelerin daha çok avantajlı olup bizlerin önüne geçtiğini duydum. Liseye başlarken bizden daha düşük puanla girip şimdi bizim yerimize nasıl geçebiliyorlar? Benim sınavsız geçiş hakkını kullanabilmem için diploma puanına mı ihtiyacım var ? Ne kadar olması gerekir? Ve tercihlerimi nasıl yapmam lazım ? Şimdiden teşekkür ederim 🙂

      • Hocam aynı ildeki hemşirelerin geçiş hakkı varmıs. Onlar yüzünden biz boşta kalıyormuşuz. Onlarn dersleri bizden hafif olduğundan diploma puanları bize göre yuksek. Ya yerleşemezsem? Ne yapıcam

        • Yerleştirme öncelik sıralamasında METEB önceliği 3.kriterdir. Siz kendi ilinizde önceliklisiniz.Başka illerde de o ilin öğrencileri. Benim çocuk gelişimi mezunu öğrencilerim ilimizde bu bölüm olmadığı için açıkta kalıyor. Sizde de benzer sıkıntılar olabilir. (Sistem bu.)

    • İyi günler. Ben kpss sınavından 76 aldım. Devlet atasın diyerek doğuya gitmeyi planlıyorum. Ama üniversite olayı var. 2 yıllık dikey geçiş. Bunlar büyük olasılıkla farklı şehirler olacak. Benim ne yapmam lazım. Tercihlerimi yaparken neye göre yazmam lazım. Bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.

  6. Hocam ben endüstri ve teknik meslek lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum. ilk tercihte fazla iyi puan alamadım. tercihlerde bişey çıkmadı. 2. tercihte direk geçiş hakkımdan yararlanıp tercih yapmak istiyorum. fakat anlamadığım bi yer var ;

    – ben kendi bölümümün tercihini yaparken tercih yapacağım bölümün puanına bakmalımıyım ?
    – direk geçişi yaparken kendi bölümümün okullarının puanına denk olarak mı tercih yapmalıyım ?

  7. Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünden bu yıl mezun oldum.Başvuru sırasında 40 TL yatırdım ve sınava girdim,YGS 5 puanım 204,ek puan ile 265 yapıyor.Diploma puanım 73.45,dün tercihler açıklandı ben il içinden çocuk gelişimi ve eğitimi 2 yıllık bölümüne tek tercih yapmıştım ama bir yüksek öğretim programına yerleşemediniz diyor.Ben şimdi bu diploma ile yaşadığım şehirin üniversitesine gidip kayıt döneminde kayıt yaptırabilir miyim?

  8. ben meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünden bu sene mezun oldum tercih yaptım. hepsini çocuk gelişimi yazdım fakat birinin kodunu yanlış yazmışım o da muhasebeymiş ve muhasebe geldi sınavsız geçişle çocuk gelişimine gidemez miyim yada bu sorunu nasıl çözebilirim lütfen yardımcı olun bana

  9. hocam hem ygs puanı ile hem de obp puanı ile tercih yapma imkanımız var mı?
    bazıları söylüyor, hem sınavsız geçiş hem de ygs ile tercih yapılmaz diye..

    bilginiz var mı bilmiyorum ama önümüzdeki senede sınavsız geçiş hakkı olur mu acaba?
    ygs den hiç umudum olmadığı için sınavsız geçiş yapmaya mecburum ama liseye başladığımdan beri sınavsız geçişin kalkmasından korkuyorum

    • Kendi alanınızdaki bölümlere YGS ile tercihte bulunmak zaten saçmalık. Bulunduğumuz sayfada anlattım. Zaten pratikte de mümkün değil. Ama sizin kastettiğiniz aynı tercih formunda hem sınavsız geçiş bölümlerinize hem de alan dışı tercihlerinize yer vermekse bu mümkün.
      Sınavsız geçiş için en son 2011’de kalkacak denmişti. Ama şu anki hükümet politikaları ab uyum politikaları, işsizlik vs. nedenleriyle sınavsız geçişin devamından yana olduğunu gösteriyor.

      • hocam ygs-lys sınavlarında kendi bölümümüzü tercih edersek ek puan geliyormuş. bu konu hakkında bir bilginiz var mı? bu yüzdende okuldaki hocalarımız sürekli ygs-lys ye hazırlanmamızı tavsiye ediyor.

          • bir sorum daha var,
            düz meslek lisesi olduğum için sınavsız geçiş tercihlerinde Öncelikten dolayı anca şehir dışındaki ilçeleri felan tutturabiliyorum. ama şehir merkezlerini tutturabilmek için ygs ye hazırlanmak mantıklı olmaz mı benim için?

            okulumdaki hocaların çoğu sınavsız geçiş kalktı sanıyor hiçbiri doğru düzgün bilgi veremiyor bu konularda.. inşallah seneyede burda olursunuz:)

            • Eğer yine sınavsız geçiş düşünüyorsanız METEB içi yada dışı farketmez YGS puanının önemi olmayacak. Yerleştirme öncelikleri ve OBP puanınızla değerlendirileceksiniz. Bende seneye burada olmak istiyorum ancak Google tarafından sitem ceza yedi ve 3.sıradan 60.sıraya geriledim. Nasip olmazsa sinavsizgecis . net ismi ile yeni bir site de devam edecez 🙂

  10. selam hocam. hocam benim tercihlerden çıkacak olan (ihtimali çok yüksek olan yani) bölümü bilinçli olarak yazıp pişman oldum. Ama ondan bi sonraki sıraya yazıp çıkma ihtimali yine aynı olan üniversiteye gidersem çok mutlu olacağımı fark ettim. Yanlış anlamalardan oldu bu tamamen. Yapabileceğimiz bir şey var mı? Eğer yoksa ben bu sene gitmeyeceğim seneye tekrar kullanabiliyorum değil mi sınavsız geçiş hakkımı? teşekkürler.

  11. Hocam meraba. AOL de muh ve finansman okudum. 2014 mezunuyum sınavsız geçiş yapmak istiyorum fakat bu sene sınav tarihlerini kaçırdım. 2015 de bu hakkım devam edicek mi yada değişen sınav sistemi bizi de etkiler mi?

  12. Selam, İstanbul’daki bir üniversite dışarıdan da öğrenci almışsa ve öğrencinin puanı 300 ise bu; İstanbul’dan tercih yapan ve puanı 180 dahi olan öğrencilerin yerleştiği ve kontenjan dolmadığından dışarıdan alım yapıldığı anlamına mı geliyor?

    • Dışarıdan yerleşen öğrencinin kul türü “2” ise İstanbul içindeki tüm sınavsız geçiş öğrencileri yerleşmiş kontenjan dolmadığından il dışından da almış demektir. Okul türü “3” yada “4” ise İstanbul içindeki meslek liselilerden önceliklidirler. 180’i anlamadım. YGS puanı ile öğrenci yerleşmemiş ki.

      • 180’i puanı daha düşük olup il içinden tercih yapan bir öğrenci için örnek olarak söyledim. Yani il dışındakinin puanı 300 il içindekinin 180 bu durumda 180 il içinden olduğu için yerleşir yer kalırsa il dışındaki yerleşir mi demek istemiştim.

        Cevabı vermişsiniz gerçi yine de teşekkürler. Reklamlara tıkladım birer kez. 🙂

  13. hocam merhaba
    belki burası yeri değil ama kusura bakmayın. şimdi ben sınavsız geçişle bir önlisans programına yerleşsem aynı zamanda da açıköğretimden 4 yıllık lisans bölümü okuyabilirmiyim? eğer bu şekilde olmassa 4 yıllık açıköğretim maliye okumak istiyorum bunun için herhangi bir sınava girmememe gerek var mı?

  14. Merhaba hocam. 2011 yılı End. Meslek Lisesi Tesisat Tek. İklimlendirme / Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisatı mezunuyum. Bu yıl sınavsız geçiş yaparsam sizce gelir mi ? Mezun olduğum şehirden farklı bi şehirdeyim şuan, sıra bana gelir mi acaba. Seneye sınava hazırlanacağım puanımın kırılmaması için tek yolum sınavsız geçiş ile kayıt yaptırıp öğrenci gözüküyor olmam. Birde sınavsız geçiş için normal tercihlerdeki gibi Tablo 3A dan bölümün kodunu yazarak yapıyoruz sistem mi otomatik algılıyor bizim sınavsız geçişli olduğumuzu öyle anladım yazınızdan. Bu konuda bilgi verirseniz teşekkür ederim.İyi günler

    • Hocam sorumun cevabını buldum sanırım. Kendi alanım içindeki bölümlere normal tercih yapacakmışım. Peki tercih sonucunda yerleşip kayıt yaptırsam ama okula gitmezsem bi sıkıntı olur mu acaba ? Askerlik tecili için bunu yapmam gerekiyor ve seneye puanımın düşmemesi gerekiyor. Sene içinde sınava hazırlanacağım. Dönem sonunda okuldan kaydımı falan silerlermi lütfen bu konuda bana cevap verirseniz memnun olurum. Teşekkürler

  15. aklıma gelmişken sormak istiyorum hocam.

    Y-Ygs 1 puanı 179 bilgisayar mezunuyum. tıbbi görüntüleme teknikeri ise yerleştirme önceliği – – – – istediği puan 300 yazmalımıyım sizce

  16. Sınavsız Geçiş’de tercih sıralamasının bir önemi var mı?

    ilk sıraya mezun yılı benden yuksek,meteb içi bölümü yazdım çünkü orayı istiyorum sonlara doğru bana %100 ulan bölümü yazdım hatamı yaptım ?

    • Sınavsız geçiş yada normal tercih farketmez. Sıralama sizin istek sıranızı belirtmek anlamında çok önemlidir. Yoksa sizin 5.sıraya yazdığınızı başka biri ilk sıraya yazdı diye sizden avantajlı olmaz. Bence mantıklı sıralama yapmışsınız.

  17. Merhabalar hocam ben 2013 mezunuyum ve 2013 te sinavsiz gecisle yerlestim fakat kaydi sildirip memlekete geri geldim 2014 te kendi metep bolgeme yerlesebilir miyim ? Tercihimi yaptim bi sorun cikar mi ?

  18. hocam ben;

    Anadolu Üni. Bilgisayar Programcılığı 2 YGS-1 40 326,30000 13,4,D,95

    bu bölüme sınavsız geciş ile gitmek istiyorum bilgisayar anadolu teknik lise mezunuyum ama obp 297 civarında gidebilir miyim ? ve tercih işlemlerini normal tercih yapar gibi mi yapacagız ?

  19. hocam yani ygs2 puanın 230’sa ve ygs2 den 240 puanla alan ve yerleştirme öncelikleri bulunmayan yani daha önce alan dışı öğrenci almış bir bölümü yazmamız mantıklı olmaz diyosunuz öylemi eğer öğleyse tercihlerimi yeniden yapmam gerekicek 😀

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*