Çalıştığım okulda, son sınıf hatta 10. ve 11.sınıf öğrencilerimizin en çok merak ettiği konuların başında Sınavsız Geçiş’in ne olduğu ve nasıl faydalanacakları geliyor? 2002 yılından beri uygulanan bu programın, ilköğretimden meslek lisesine gelen öğrencilerin başarı düzeyini olumsuz etkilediğini, meslek lisesinde okuyan öğrencileri de rehavete ittiğini ve küçük hedeflere yönelttiğini düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Öğrencilerin ilköğretimden itibaren yarış atı gibi okullardan, dershanelere, oradan deneme sınavlarına, düzey belirleme sınavlarına, seviye belirleme sınavlarına sürüklendiği ülkemizde, adının bile rahatlama verdiği bu sistem bir takım avantaj ve dejavantajları da beraberinde getiriyor. Sistemin asıl misyonu; teknolojinin hızına ayak uydurmanın sürekli ve kaliteli bir eğitimle mümkün olduğu çağımızda ortaöğretim kurumları ile yüksek öğretim kurumları arasındaki bütünlük ve devamlılığın sağlanmasıdır. 14-15 yaşlarından itibaren hedefini belirlemiş, kendini geliştirmek suretiyle yetenek ve bilgilerini en iyi olmak, en iyiyi üretmek için adamış genç bireylerin bu ideallerini yüksek öğretimde de gerçekleştirmesine imkan vermesidir. Hedeflenen ve gerçekleşen amaçları doğrultusunda sistemin olumlu ve olumsuz yönlerine göz atalım;
Olumlu yönleri:
1- Ortaöğretim kurumlarında Mesleki ve teknik eğitim alan bireyleri, sınav stresinden kurtararak alanlarında uzmanlaşmaya teşvik etmesi,
2- Kendi alanlarında yüksek öğretime devam etmelerini sağlaması (bilgi düzeyi yüksek teknik elemanlar yetişmesi)
3- Mesleki alanda belli bir düzeye gelmiş bireylerin, daha kısa sürede üretime katılımlarının sağlanması,
4- Meslek lisesi mezunlarının, kültürel anlamda kendine güvenen, sosyal bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunması.
Olumsuz yönleri:
1- Meslek liselerine gelen öğrencilerin başarı seviyesini düşürmesi, (başarısı düşük öğrencilerin,sınavsız geçişten faydalanmak için meslek liselerini tercih etmeleri)
2- Meslek lisesi okuyan öğrencinin kültür dersleri anlamında rehavete sokması,
3- Meslek lisesi okuyan öğrencileri 4 yıllık teknik ve mühendislik fakülteleri (tabi yüksek lisans ve doktora da var) gibi daha ileri eğitimler yerine eğitimin daha sınırlı olduğu 2 yıllık meslek yüksek okulu ve açıköğretim fakültelerine yöneltmesi,
4- Kontenjan sıkıntısı nedeniyle başvuruda bulunan meslek lisesi mezunlarının bile açıkta kalabilmesi,
4- Genel lisede (düz lise) okuyan, yetenekli ve bilgi düzeyi daha yüksek öğrencilerin önünü kapatması,
Sizler de bu konudaki düşüncelerinizi yorum bölümünde paylaşırsanız, sistemin devamlılığı yada sona ermesi durumunda genel görüşün ne olacağı konusunda çıkarımlarda bulunabiliriz.
öncelikle burdan öğrenci arkadaşlarıma başarılar dilerim ve site yapımcımıza da tşklerimi sunarım. sevgili yayıncım buradaki görüşüm sizin en başta belirtmiş olduğunuz olumsuz olarak nitelendirdiğiniz mesleki liselerin, düz liselerin önlerini kapatmış oldukları hakkındaki görüşünüzü pek beğenmedim aslında.
neden derseniz, mesleki liselerin amacı belli. en kısa zamanda iş ve iş yoğunluğunu sona erdirmesi şeklinde nitelendirilen ön beceri eğitimini almış olan bir bireyin yetiştirilmesi.
düz lise öğrencilerinin ise kendi becerilerini sonradan kendine göre belirleyip ve ilerleyen bir bireyin yetiştirilmesi.
bu mesleki lise öğrencisinin düz lise veya askeri, harp okulu gibi öğrencilerin önlerini veya bilgilerini engellediği falan yok. mesleki lise öğrencisi daha iyi bir iş çıkartmak istiyorsa önününde doğal olarak öğrenmeye ve bunu beceriye dönüştürmelerine destek olunması taraftarıyım.
ben burdan tüm öğrenci arkadaşlara başarılar diliyorum. yayımlanan ve yayımlanacak olan tüm yarumların birbirlerine karşı olan ifadeleri kullanmak yerine tüm okulların amaçları doğrultusunda ilerlediği bilgisinin verilmesinin daha iyi olacakığı düşünüyorum. kolay gelsin.
Güzel yazınız için ben teşekkür ederim. 3.5 yıl önce siteyi kurduğum zaman yazdığım bir yazı idi. Sisteme iki taraftan bakmak istemiştim. Bu gün geldiğimiz noktada o yazıyı güncelleme ihtiyacı hissettim. Şuradan bakabilirsiniz.
Merhabalar hocam
Mâlum bende barajı geçemeyenlerdenim 🙂 size birşey danışmam gerek
-Hocam öncelikle ben sınavsız geçiş hakkımı kullanmak isityorum ama çevremdeki insanların dillerinde hep aynı şeyler “SINAVSIZ GEÇİŞ BİŞEYE YARAMIYOR” Gibisinden .
Bende çok düşündüm acaba çokmu gereksiz yoksa onlarmı çok zeki ?
Bu konu hakkında çok tereddütlerim var bana yardımcı olursanız cok sevinirim
Şimdiden tşklr
2 yıllık bölüm okumak, okuduğunuz bölüme, yaşadığınız yere ve çevre durumunuza göre değişebilir. Bu nedenle 2 yıllık okumanın size faydası olacağını düşünüyorsanız YGS puanı ya da sınavsız geçişle yerleşmenizin farkı olmayacaktır. Önümüzdeki yıl 4 yıllık okuma şansınız olacaksa da bu yıl sınavsız geçişle bölümünüze yerleşirsiniz. İsterseniz dondurup 4 yıllık için çalışırsınız. Sınavsız geçişle yerleştiğinizden seneye puanınız düşmez.
Merhabalar. Ben kiz meslek lisesinde okuyorum bölümum hasta bakim ve iki yillik gecis hakkimdan diyaliz ve fizyoterapi bölumunu istiyorum gekme imkani var mi acaba?
Sınavsız geçiş hakkınız var ancak tercih edeceğiniz programın yerleştirme önceliklerine bağlı. Şu sayfada bölüm linklerine tıklayarak açılan sayfada 2.tabloları inceleyin. 2.tablolar sınavsız yerleştirme önceliklerini göstermektedir.
Ben meslek lisesi mezunuyum 2yillik sinavsiz geciss hakkimi kullanmak istiyorum kirikkaleyi secersem nama grlirmi??
Falcı değilim. Mezun olduğunuz bölüm, mezuniyet yılınız, istediğiniz bölümü yazmamışsınız!
iyi günler ben muhasebe öğrencisiyim 2 yıllığa sınavsız geçişi sivil hava ulaştırma işletmeciğini istiyorum bazıları mülakatlara girilecek diyorlar sizce doğrumudur? ve önerirmisiniz? sonra 4 yıllk için daha sınava girmek istiyorum bu mümkünmüdür? yani sivil hava ulaştırma bölümü için zor bir sınav olurmu ? ve en önemli sorum istedğimiz yere gidebiliyormuyuz ? Anadolu üniversitesini bu bölüm için şüphesiz öneriyorlar anadoluya gidebilirmiyim? bu arada diğer bölümlerdende olabilir ama ilk gitmek istediğim yer izmir izmiri çok istiyorum oraya sınavsız geçişle gidebilirmiyim seçme şansımız varmı?
Rehber öğretmen olmadığım için bölümler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımı daha önce sorduğunuz soruda söylemiştim. Kendimle alakalı kısmı yanıtlamaya çalışayım.Tercihlerinizi yaparken bölümlerin yerleştirme önceliklerine bakmanız gerekiyor. Örneğin, 13,3,İ,94 yazan bir yer için, son yılın mezunlarını aldıklarını, sadece Anadolu Meslek lisesi mezunlarını aldıklarını ve sadece bölümün bulunduğu ildeki öğrencilerin yerleştiklerini anlıyoruz. Şartlarınız uyuyorsa tercih etmeniz durumunda yerleşme olasılığınız yüksektir. Ancak kontenjana ve bu yıl başvuruda bulunacak öğrencilerin yerleştirme önceliklerine bağlı olarak %100 yerleşirsiniz diyemeyiz. (Ege Üni. 13,3,D,94 bu önceliklere göre okul türü 3 olduğundan düz ticaret lisesi öğrencilerinin yerleşmesi çok zor görünüyor.)
meslek lisesi cıkışlıyım saglık alanını yazabilirmiyim ek puan gelirmi
Sağlık bölümleri için Sağlık Meslek Lisesi mezunu olmanız gerekir.
Sınavsız geçiş sisteminde 2 yıllık bölümümüz olan tüm üniversiteleri yazabiliyor muyuz?Yoksa sınavsız geçişle alan seçili üniversiteler mi var?
Kılavuz yayınlandığında Tablo-3A’da yer alan tüm üniversiteleri tercih etme hakkınız olacak. Şu sayfada istediğiniz programı, okulu ve şehri seçerek sorgulama yapabilirsiniz Burada çıkanlar geçen yılın kılavuzunda yer alan okullar. Ancak size fikir vermesi açısından faydalı olur diye düşünüyorum.
Ben iki yıllık geçiş hakkımı kullanıcam bunun için herhangi bir başvuru yapmam gerekiyor muydu?Geçiş içinde tercihler ygs ve lys tercihleriyle aynı zamanda mı olcak ?
Eğer ocak ayında YGS başvurusunda bulunduysanız, aynı zamanda sınavsız geçiş içinde geçerli. Temmuz sonunda internet üzerinden tercih yapacaksınız.
Yani sınavsız geçiş için ayrı bir başvuruda bulunmam gerekmiyor mu ?
Hayır gerekmiyor.
peki muhasebe ve finansman alanı okuyorum geçiş hakkım hangi bölümlere ?
Şu sayfada sınavsız geçiş bölümlerinizi görebilirsiniz.
Teşekkürler
lise sonda okuyorum.2 yıllıga gidersem mimarlı yada mühendislik okuyabilirmiyim peki admin..
Okuduğunuz programa göre 2 yıllık bitirdikten sonra DGS ile mimarlık yada mühendisliğe geçebilirsiniz. Ancak DGS kontenjanları çok az olduğu için neredeyse full net yapmalısınız.
ben büroyönetimi okuyoorum son sınıf öğrensiyim direk geçiş hakkımı kullanmak istediğimde sağlık yönetimine geçiş yapabiliyomuyum ? şimdiden teşekkrler
Eğer bölümünüz Büro yönetimi ise;
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme Yönetimi
Eğer Büro yönetimi ve sekreterlik ise;
Ağız ve Diş Sağlığı
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
İnsan Kaynakları Yönetimi
Odyometri
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
mesela 2 yıl bilgisayar bölümünden ön lisans yaptım dgs ye girdim ve puanım sözel olan bi bölüme yetti veya ea olan bi bölüme ona geçiş yapabiliyormuyum? 4 yıl okumak için
Dediğiniz şekilde olmaz. O zaman ilk 2 yıl bilgisayar sonra 2 yıl hukuk yada sosyal bilgiler öğretmenliği gibi mantıksız bir durum çıkar ortaya. Ancak devlet 2 yıllık bitirenlere fark dersleri alarak 3.sınıftan devam edebilecekleri bazı programlara gitme hakkı vermiş. Buradan bakabilirsiniz.
anladım yani attıgınız linkteki bi bölümlerden 4 yıla devam edebiliyorum ancak dimi mesela bilgisayar lisansı yaptım 4 yıla cıkarken ordan bi tanesine gidebilirim.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ mesela
Hayır yanlış anladınız herhalde o listenin tamamı sizin bölüme ait değil. Siz sadece bilgisayar bölümleri ile lisans tamamlayabilirsiniz.
Evet o sayfada yer alan bilgisayarla ilgili bölümlere lisansa tamamlamak için DGS ile gidebiliyorsunuz.
anladım teşekkürler 🙂
rica ederim.
bişey daha sorucam ben bilişim teknolojileri okuyorum.2 yıl geçiş yaptıktan sonra 4 yıla cıkartırken ne tür bölümler var bulamadım onları veya öğretmenlik var mı??
Bu sayfadan bilişim yada bilgisayarla ilgili DGS bölüm ve kontenjanlarına bakabilirsiniz.
ben meslek lisesi mezunu olucam ygs pek iyi geçmedi 2 yıl geçiş yapınca meslek yüksek okulunda mı okucam yosa acıktan mı diyelim ki 2 yıl bitti 4 yıla cıkartmak istiyorum o 2 yılı acıktan mı bititriyorum yoksa üniversiteden mi devam ediyorum yine
Eğer tercihlerde açıköğretim yazarsanız açıköğretim okursunuz. 2 yıl bittikten sonra DGS sınavına girip açıköğretim bölümlerini seçerseniz açıköğretim okursunuz. Seçimi siz yapıyorsunuz.
anladım teşekkürler peki sunu sorucam dgs yi kazandım diyelim istediğim bölümün hem acıtan hemde okulda tercihleri var mı?
İstediğiniz bölümün ne olduğuna bağlı.
ben düz lise mezunuyum faydalanabilir miyim ?
Hayır. Sınavsız geçişten sadece meslek lisesi ve teknik lise öğrencileri faydalanabilmektedir.