Lisede Devamsızlık Nasıl Sildirilir? (2023 Devamsızlık Sildirme)

devamsızlık nasıl sildirilir
5/5 - (2 oy)

Lisede devamsızlık sildirme ve lisede devamsızlık nasıl sildirilir sorusu birinci dönem sonu yaklaşması ile birlikte öğrenci arkadaşların internette en çok arattığı konuların başında geliyor. Özellikle özürsüz devamsızlığı 10 günü geçerek “devamsızlıktan kalma” kaygısı taşıyan ya da 5 gün devamsızlık nedeniyle “teşekkür ya da takdir belgesi alamayacağım” umutsuzluğu yaşayan arkadaşların soruları ile karşı karşıya kalıyoruz. Daha çok lise düzeyindeki öğrenci arkadaşlar bu problemlerle karşı karşıya olduğu için bu yazımda lise devamsızlığı ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

Lisede Devamsızlık Hakkı Kaç Gündür?

özürsüz devamsızlık hakkı kaç gün

Yayınlanmış olan son ortaöğretim kurumları yönetmeliğine göre öğrencinin özürsüz 10 gün, toplamda da 30 günü aşması halinde notları ne olursa olsun (yani başarılı da olsa) o yıl için başarısız sayılacağı, daha önce öğrenim hakkını kullanmadı ise sınıf tekrarı yapacağı, eğer sınıf tekrarı yaptı ise öğrenim hakkını tamamlamış sayılacağı belirtilmektedir.

Özürsüz Devamsızlık Nedir? 2023

Öğrencinin hiç bir mazereti olmadan okula gelmemesi durumuna özürsüz devamsızlık denir. Özürsüz devamsızlık yapan öğrenci e-okul sisteminde özürsüz devamsızlık bölümüne işlenir ve mesaj sistemi ile velisine devamsızlık yaptığı bildirilir. Öğrencinin bir eğitim öğretim yılındaki özürsüz devamsızlık hakkı 10 gündür. (10,5 olduğunda devamsız sayılır.)

Veliye bildirilen SMS örnekleri:

“Sayın MEHMET ÇELİK, 166 numaralı öğrenciniz HASAN ÇELİK 10.01.2022 tarihinde 0.5(gün) Öğleden Sonra Yarım Gün ÖZÜRSÜZ devamsızlık yapmıştır.”

“Sayın HASAN KOCA, 105 numaralı öğrenciniz ALPEREN KOCA 10.01.2022 tarihinde 1(gün) Tam Gün ÖZÜRSÜZ devamsızlık yapmıştır.”

Özürlü Devamsızlık Nedir?

Öğrencinin; rahatsızlığını rapor, sevk vb. evrakla kanıtlayabildiği, eğer mahkeme vb. resmi bir işlem nedeniyle yine resmi bir evrakla kanıtlayabildiği ya da velinin bilgisi dahilinde “veli izin dilekçesi” (veli izin belgesi) ile yapmış olduğu devamsızlıktır. Rapor, sevk ya da izin belgesinin 5 iş günü içerisinde veli tarafından okula ulaştırılması gerekmektedir. Özürlü devamsızlık süresi 20 gündür. Ancak öğrenci özürsüz devamsızlık yapmamışsa bu süre doğrudan 30 gün olarak değerlendirilir. Öğrenci özürlü devamsızlık hakkını yıl içerisinde parça parça kullanabileceği gibi, hastalık, doğal afet vb. çok özel durumlarda 20 gün şeklinde bir defada da kullanabilir.

12.Sınıflarda devamsızlıktan kalma var mı? Lisede sınıfta kalma kalktı mı? Öğrenmek için tıklayın.

Özürsüz Devamsızlık, Özürlü Devamsızlığa Çevrilir Mi?

Özürsüz devamsızlığın nedeni rapor vb. belge ile açıklanması durumunda ya da veli tarafından devamsızlık nedeninin idareye gelinerek açıklanması durumunda “veli izin dilekçesi” doldurularak özürsüz devamsızlık, özürlü devamsızlığa çevrilebilir. (Okul idareleri mazereti kabul edip etmeme konusunda farklı uygulamalar yapıyor olsa da, genel olarak öğrenci lehine işlem yapılmaktadır.)

Lisede Devamsızlık Sildirmek Var mıdır? Devamsızlık sildirilebilir mi?

Aslında bir üstteki konuda bu sorunun cevabını vermiş olsak da genel olarak bu şekilde sorulan bir soruya evet yanıtını vermek çok doğru olmayacaktır. Çünkü yapılan işlem öğrencinin devamsızlığını silmek değil öğrencinin özürsüz devamsızlığını özürlü devamsızlığa çevirmektir.

Lisede Devamsızlık Sildirme Nasıl Yapılır?

Ani gelişen olumsuz bir durumu (kaza, ölüm, hastalık vb.) en kısa sürede veliniz okul idaresine bildirsin.

Okul idaresi sizin tarafınızdan verilen rapor, sevk, resmi yazıyı kabul ediyorsa kendiniz tarafından , velinizden istiyorsa veliniz tarafından bu belgenin idareye sunulması durumunda özürsüz devamsızlığınız, özürlüye çevrilecektir.

Uygun ortam oluştuğunda veliniz buradaki dilekçe örneklerine uygun olarak hazırlamış olduğu veli izin dilekçesini doldurarak ya da okul idaresinde matbu (hazır) bulunan dilekçeyi okul idaresine sunarak devamsızlığınızı özürlü devamsızlığa çevrilmesini sağlayabilir.

12.Sınıflarda devamsızlıktan kalma var mı? Lisede sınıfta kalma kalktı mı? Öğrenmek için tıklayın.

Veli İzin Dilekçesi Nedir? Veli İzin Dilekçesi Örneği İndir

Veli izin dilekçesi ya da veli izin belgesi, 2 farklı şekilde düzenlenen bir belgedir. İlki öğrencinin yaptığı devamsızlığın veli tarafından, geçerli bir mazeret sunularak (hastalık, refakat, ölüm, düğün, mahkeme işlemleri, tapu işlemleri, kırsal bölgelerde köy işleri vb.) izne çevrilmesini sağlayan belge ya da dilekçedir. Diğeri ise öğrencinin okul tarafından yapılacak bir etkinliğe, geziye izin verdiğine dair belge ya da dilekçedir.

veli izin dilekçesi örneği

Bizim konumuzda yer alan devamsızlıkla ilgili dilekçe örneklerini aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

veli izin belgesi örneği

Örnek1 – Veli izin dilekçesi örneği 2023 word yazı formatında indirmek için tıklayınız.

Örnek2 – Veli izin dilekçesi örneği 2023 word yazı formatında indirmek için tıklayınız.

Örnek3 – Veli izin belgesi örneği 2023 word yazı formatında indirmek için tıklayınız.

Geç Yazılma ve Devamsızlık

Öğrencinin okula ders başladıktan sonra, 1.ders saatinin belirlenen kısmına kadar gelmesi durumunda idare tarafından geç kağıdı verilir. Öğrenci yoklama fişine yok yazılmış olsa bile e-okul sistemine geç olarak işaretlenir. (Bu sürenin ne kadar olacağına (5 dakika, 10 dakika vb. dönem başında yapılan öğretmenler kurulunda karar verilir.) 5 defa geç yazılan öğrenci e-okul sisteminde yarım gün devamsız sayılır. Öğrencinin belirlenen süreden sonra gelmesi durumunda “Derse kabul kağıdı verilir” ve okulun eğitim öğretim şekline göre yarım gün özürsüz devamsız sayılır.

Öğrenci Kaç Gün Devamsızlık Yaparsa Teşekkür Ya da Takdir Belgesi Alamaz?

Öğrencinin toplam özürsüz devamsızlığının 5 günü geçmesi durumunda, başarı ortalaması yeterli olsa bile teşekkür ya da takdir belgesi alamaz. (5 gün ise alır, 5,5 gün ise alamaz.)

Devamsızlık takibinizi e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*