Baraj Puanı Kaldırıldı İstediğim Bölüme Girebilir Miyim? 2022

5/5 - (2 oy)

Baraj puanı uygulamasının kaldırılması ile birlikte adaylar, “Baraj puanı kaldırıldığından istediğim bölüme gidebilir miyim?”, “baraj puanı olmadığından istediğim yeri tercih edebilir miyim?” benzer sorular sormaya başladılar. Şu yazımızda YÖK’ün 2022 yılından itibaren TYT için uygulanan 150 ve AYT için uygulanan 180 barajını kaldırdığını duyurmuştuk. Yani adaylar ön lisans ya da lisans tercihlerinde bu yıl herhangi bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.

Baraj Puanı Kalkması İyi mi?

Baraj Puanı kalkması, tüm adayların sınavsız üniversite ya da puansız olarak istedikleri üniversiteye, bölüme yerleşebilecekleri anlamına gelmiyor. Bu uygulama, öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yerleştirilmesine dayanan bir uygulama oluyor. Yani adaylar arasında aynı üniversitenin aynı bölümünü tercih edenler arasında yüksek puanlı adaylardan düşük puanlı adaylara doğru sıralama yapılarak üniversite kontenjanları ÖSYM tarafından doldurulacak.

Baraj Puanı Kalkması Ne İşe Yarar?

Baraj puanı kalkması ile tüm adaylar tercih hakkı elde edebilmiş olacaklar. Bu da boş kalan kontenjanların dolmasını sağlayacak. Yani önceki yıllarda TYT’de 150 barajını geçemeyen adaylar ön lisans programlarına, AYT’de 180 barajını geçemeyenler Lisans programlarını tercih edemiyorlardı. Bundan dolayı da bazı ön lisans ve lisans programlarının kontenjanları boş kalıyordu. Şimdi bu uygulama sayesinde herkes istediği programı tercih edebilecek. Kontenjanların tamamına yakının dolması sağlanacak.

Baraj Puanı Kalkması Sıralamayı Değiştirir Mi?

Barajın kaldırılmasının adayların sıralamalarında herhangi bir değişikliğe neden olması beklenmiyor.

Baraj olmadığından 2 ya da 4 yıllık tercih edebilir miyim?

Eğer TYT ve AYT puanlarınız oluştuysa 2 ya da 4 yıllıkları tercih etme hakkınız olacaktır.

Yerleştirme Puanı Nasıl Belirlenecek?

Öğrencinin sınavdan almış olduğu ham puan üzerine orta öğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı belirlenecek. Aşağıda görmüş olduğunuz resimde mavi ile işaretlenen alan öğrencinin ham puanlarını, kırmızı ile gösterilen alan ise yerleştirme puanlarını göstermektedir. Örneğin TYT ham puanı 219,32 iken, OBP’si hesaplanarak üzerine (64,17*5*0,12=38,5) 38,5 puan eklenmiş ve TYT yerleştirme puanı oluşmuştur. SAYISAL, SÖZEL ve EŞİT AĞIRLIK yerleştirme puanlarının hesaplanması da aynı şekilde yapılmıştır.

Sonuç sayfanıza ulaşmak için tıklayınız.

yerleştirme puanları nasıl belirlenecek

Ek Puanlı Yerleştirme Puanı Nedir? Kimler Ek Puanlı Yerleştirme Puanını Kullanabilir?

Meslek Lisesi mezunlarının alanları ile ilgili ön lisans bölümlerini tercih ederken kullanabildikleri puana, ek puanlı yerleştirme puanı, sıralamaya da ek puanlı yerleştirme başarı sırası denilmektedir. Meslek Lisesi mezunlarının ek puan ile tercih yapabilecekleri programları görmek için tıklayınız. Aşağıdaki resimde meslek lisesi mezunlarının alanları ile ilgili 2 yıllık tercihlerinde kullanabilecekleri ek puanlı yerleştirme puanı görülmektedir. Genel lise, anadolu lisesi mezunlarında bu puan hesaplanmadığından görünmeyecektir.

ek puanlı yerleştirme puanı

Bazı Lisans Programlarındaki Başarı Sırası Koşulu Bu Yılda Devam Edecek Mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanması sürecek.

Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 100 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.

2021 TYT’de Alınan 200 ve Üzeri Puanlar 2022 YKS’de Kullanılabilecek Mi?

2021 TYT’de 200 ve üzerinde puan almış olan adaylar istemeleri halinde 2022 YKS tercih işlemlerinde bu puanlarını kullanabilecekler. Ancak hemen hatırlatalım adayın önceki yıla ait 2021 TYT puanını kullanabilmesi için, 2022 YKS’ye mutlaka başvuru yapmış olması gerekiyor.

Önceki Yıla Ait 200 ve üzeri TYT Puanının Kullanılması Uygulaması Gelecek Yılda Devam Edecek Mi?

ÖSYM’nin aldığı karar ile bu uygulama önümüzdeki yıl olmayacak. Başka bir deyişle 200 ve üzerindeki 2022 TYT puanı 2023 YKS’de kullanılamayacak.

4 yıllık üniversite baraj puanı kaç?

Baraj puanı uygulaması kaldırıldığından bu yıl 4 yıllık lisans bölümleri için gereken 180 baraj puanı da kaldırılmış oldu. Adayın ilgili puan türünde puanı hesaplanmış ise tercih yapabilecek. (0,5 neti olmayan adayların bu puan türünde puanları hesaplanmamış olduğundan puan sütunu boş gözükecektir.)

Puan mı Önemli Sıralama Mı?

Yıllara göre değerlendirme yapıldığında, programlara yerleşen adayların puanlarında büyük değişiklikler olmasına rağmen başarı sıralamalarında ufak tefek oynamalar olmaktadır. Bu nedenle tercih yaparken programların önceki yılki taban puanları yerine, son yerleşen öğrencinin başarı sıralamasına bakılması daha doğru olacaktır. Bu konuda Rehber Hocam kanalında yayınlanmış olan video sizleri daha iyi aydınlatacaktır.

Tercih Sıralaması Önemli Mi? İlk Yazdığım Bölüme Yerleşme Şansım Daha Mı Yüksek?

Hayır. Tercih sıralaması sizin istek sıralamanızı belirler. Genel sıralaması daha yüksek olan kimse programa o yerleşir. Yani adaylardan 1.tercihine ve 20.tercihine yazan adaylardan biri yerleşecekse başarı sıralaması daha iyi olan aday yerleşir.

6 yorum

  1. Merhaba ben 2006 ticaret meslek mezunuyum bizim zamanımızda 2 bölüm bizim için geçerli olmadığını derlerdi şuan tyt girdim tek sınava 4 yıllık açıköğretim yazabilirmiyim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*