Üniversiteye Tekrar Hazırlanmalı Mıyım?

Yazımıza oy verir misiniz?

Tercih döneminde de pek çok arkadaşımızın ikilemde kaldığı istemediği bir bölümü okumak yada üniversiteye tekrar hazırlanmak konusunda fikirlerimi paylaşmak istedim. Alınan puana göre bir yere yerleşememe korkusu ile “olsun da neresi olursa olsun” yada “2 yıllık da olsa bir yere yerleşmeliyim” düşüncesi ile istemediğiniz yerleri de tercih listesine eklediniz ve yerleştiniz. Şimdi de pişman oldunuz. Kazanamazsam ne  derler dedikleriniz “bu yıl tekrar hazırlan” “seneye daha iyi bir yere girersin” demeye başladılar.

2 yıllığa gitmeli miyim yoksa bir yıl daha hazırlanmalı mıyım? Bunun kararını vermek tabi ki size ait olacaktır.  Okuldaki derslerin yoğunluğu, staj, ailevi durum, kız arkadaş, maddi sıkıntılar… liste uzayıp gidebilir. Belki sizinki bunlardan farklı bir sebeptir. Ama önemli olan geçen yıl ne olduğu değil önümüzdeki yıl gerçekten istediğiniz şekilde çalışıp çalışamayacağınız! Bunun için aşağıdaki soruları kendinize sormalı ve verdiğiniz cevaplar doğrultusunda bir değerlendirme yapmalısınız.

Bu yıl daha iyi bir puan alamama ve daha iyi bir bölüme yerleşemeyişinizin nedenleri nelerdi?

Kazandığınız 2 yıllık bölümü bitirdiğinizde iş bulabilecek misiniz? (Bölüm geçerliği olan ve ön lisans mezunlarının da istihdam edildiği bir bölüm mü?)

Kazandığınız okul iyi bir okul mu? (Hem akademisyenleri hem de fiziki imkanları ile iyi bir okul mu?)

Ailenizin sizi tekrar dershaneye gönderme gücü var mı?

Sınava tekrar girdiğinizde okul puanınız hesaplanırken kullanılan katsayının yarı yarıya düşmesi dezavantajını aşabilecek misiniz?

Bu sorular artırılabilir…

Kendiniz için belirlediğiniz hedefe ulaşmadığınızı düşünüyorsanız hayat boyu hep bir eksiklik hissedeceksiniz. Bu işin manevi boyutu. Bir de 30-40 yıllık bir çalışma hayatının koşulları ve maddi getirisi düşünüldüğünde 1 yada 2 senelik zaman kaybı çok da önemli olmayacaktır. Bu nedenle size söylenenleri çok da umursamadan, karamsarlığa kapılmadan, önünüzde uzun bir çalışma ve hazırlanma süresi olduğunu bilin.  (şu an Ağustos ayında olduğumuzu düşünürsek Mart’a 7 ay var)

Geçen yıldan kalan bilgileriniz sizin için büyük bir sermaye. Sıfırdan öğrenmek yerine var olanların üzerine birşeyler eklemek çok daha kolay olacaktır. Zamanınızı en iyi şekilde planlayarak dershaneden yada imkanınız yoksa evde çalışmadan geriye kalan sürenizi zihninizi ve bedeninizi çok yormadan sevdiğiniz şeyleri yapmaya ayırabilirsiniz. (Kitap okumak, müzik dinlemek, sinema vb.) Televizyon ve bilgisayar oyunları ile bu yıl için irtibatınızı kesmeniz çok önemli. Bunlar sizin zamanınızı gereksiz yere alan ve zihinsel olarak yoran uğraşlar kategorisinde yer alıyor. Dershane imkanı olmayan arkadaşlara naçizane tavsiyem, elinizdeki kaynakların dışında internet ortamındaki videolu ders anlatımlarının da eşsiz birer hazine olduğunu bilmenizdir. (Burada yanlış anlaşılma olmaması için isim yada adres vermiyorum. Google yada youtube’de matematik ders anlatımı , fizik ders anlatımı, problem çözümleri şeklinde aratarak çok rahatlıkla bu kaynaklara ulaşabilirsiniz.)

Kendiniz için en doğru kararı vermeniz dileğiyle…

Alper TÜRKOĞLU

8 yorum

  1. hocam, ben bu sene mezun oldum liseden. bölümüm çocuk gelişimi istanbulda oturuyorum fakat ordu fatsa meslek yüksek okulunda okumak istiyorum ilk tercihlerde yanlışlıkla ygs4 ile alan bölüm kodunu yazmışız. sınavsız geçişimi nasıl kullanabilirim ayın 15 inde ek tercih yapılıcak yardımcı olabilirmisiniz bana? ordu fatsa myo nun sınavsız geçiş kodunu bulamıyorum

    • Meslek lisesi mezunu iseniz hangi Çocuk Gelişimi programını yazarsanız yazın sınavsız geçişle değerlendirilirsiniz. Kılavuzda hepsinin yanında YGS-4 yazar ama bu alan dışından da tercih edenler içindir. Yani ayrıca sınavsız geçiş kodu diye bir şey yok. Kodu: 108350539

  2. Hocam merhabalar
    Ösym sitesne baktım şimdi ve orda 2014 kontejan sayısal bilgileri diye ve tablo 3a en küçük ve en büyük puan diye bir yer vardı girdiğimde hep kırşehir ahi evran üniverstesini istiyorum ek yerleştirmeden , grafik tasarm mezunym bölümlermin hepsinin dolu görnuyo bu henüz yerleşen kişiler ama kayıt olamama gitmeme durumlarıyka açık kontejan olurmu sizde :/ grafk tasarım bilgisyr destekli animasyon gibi geçiş bölümlerim var orda bilgilendirirseniz çok sevinirim umaram hepsi ordaki gibi dolu degildir teşkkür ederim şimdiden

  3. Sınava tekrar girdiğinizde okul puanınız hesaplanırken kullanılan katsayının yarı yarıya düşmesi dezavantajını aşabilecek misiniz? bu ne demek oluyor açıklık getirebilirmisiniz???

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*