Dikey Geçiş, Yatay Geçiş ve Sınavsız Geçiş Arasındaki Fark!

Yazımıza oy verir misiniz?

Meslek lisesinde okuyan yada meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin en fazla karıştırdıkları kavramların başında Dikey Geçiş, Yatay Geçiş ve  Sınavsız Geçiş kavramları geliyor. Hemen belirtelim ki bu 3 kavram bir birinden tamamen ayrı ve bağımsız kavramlar. Öncelikle sitemize de adını veren sınavsız geçiş kavramı ile başlamak istiyorum.

Sınavsız Geçiş; meslek lisesi mezunlarının, alanlarının devamı niteliğindeki 2 yıllık meslek yüksek okulu programlarına herhangi bir yüksek öğretim sınavına (YGS yada LYS) girmeden tercih etmelerini sağlayan sistemdir. (Hangi bölüm mezunlarının hangi meslek yüksek okul bölümlerini sınavsız tercih edebileceği her yıl ÖSYS Başvuru Kılavuzu’nda yayınlanır. 2015 sınavsız geçiş bölümlerini görmek için tıklayınız.)

Dikey Geçiş; 2 yıllık meslek yüksekokulu yada açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların veya mezun olabilecek durumda olanların 4 yıllık üniversite bölümlerine geçebilmeleri amacıyla ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ayında yapılan sınava DGS, dikey geçiş sınavı denilmektedir.  Hangi ön lisans bölümünden mezun olanların hangi 4 yıllık bölümleri tercih edebilecekleri DGS Kılavuzu ile yayınlanmaktadır.

Yatay Geçiş; üniversite öğrencilerinin kayıtlı oldukları üniversite bölümlerinden, başka üniversitelerin eşdeğer (benzer) bölümlerine geçme işlemidir. Farklı üniversiteler arasında yapılabildiği gibi aynı üniversite içerisinde de yapılabilir. Yurt dışından, yurt içindeki bir üniversiteye, özel üniversiteden devlet üniversitesine, 2.öğretimden 1.öğretime, örgün bölümlerden açıköğretim programlarına yapılabilmektedir. YÖK tarafından belirtilen belli şartlar ve süreler içerisinde yatay geçiş yapılabilmektedir. Yatay geçiş için belirlenen temel kriterlerden biri not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olmasıdır. (Üniversiteler bu ortalamayı daha yüksek bir değer olarak belirleyebilmektedir.) Lisans ve ön lisans için Temmuz ayında, sadece ön lisans için Ocak ayında YÖK ve üniversiteler tarafından duyurular yapılmaktadır.

10 yorum

  1. Meraba ben kirklareli mekatronik bolumune kayitliyim yalniz donem basindan beri okula gidemedim..Tekrar sinava girmeden ankarada esdeger bi unuversiteye yatay gecis yaparak okuyabilir miyim?

      • yapabilirsiniz 2 çeşit yatay geçiş vardır bu siteyi hazırlayan ve size cevap veren kişiler konuya hakim olmadan milleti yanıltmasınlar. YGS/LYS puanın yani Ek-1 Maddesi kullanarak yatay geçiş yapılabilir senin ortalaman veya hangi dersleri geçip geçmediğin önemli değil bu senin ( ÖSYS yılındaki üni. taban puanlar baz alınarak ) üniversite sınavına girdiğin dönemki puanın yetiyorsa isteiğin üniversitelere geçersin

  2. Hocam merhaba,ben 2006 mezunuyum liseden sınavsız geçiş hakkımizi 2007de kullandık ama maalesef gidemedim bir sure sonra ara verdim..bulunduğum şehirde tekrardan sınavsız geçiş hakkından faydalanıp kayıt olabilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım? Veya yatay geçiş yapabilir miyim bulunduğum şehirde ki yüksekokula??

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*