2014 Üniversite Tercihleri Ne Zaman?

Yazımıza oy verir misiniz?

LYS sınavlarında ilk hafta sınavları geride kaldır. LYS-1(Matematik), LYS-4 (Sosyal Bilimler), LYS-5 (Yabancı dil) sınavlarının yer aldığı ilk haftada adaylar zorlu maratonun ilk ayağını iyi yada kötü atlattılar. Önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 (Fen) ve LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınavlarının ardından heyecan başka bir boyutta devam edecek: Üniversite Tercihleri Ne Zaman !

YGS puanı, LYS puanı yada sınavsız geçiş ile tercihte bulunacak adayların büyük bir heyecanla bekledikleri üniversite tercih zamanı için sayılı günler kaldı. Geçen yıl Temmuz sonu olması beklenirken 8 Temmuz’da tercihler başlamış 18 Temmuz tarihinde sona ermişti. Bu yılda Temmuz ayının ilk yada 2. haftasında tercihlerin başlayacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 10 gün sürecek olan tercih döneminden önce neler yapabileceğinize şu yazımızda yer vermiştik.

Sitemizdeki adayların oldukça büyük bir kısmının tercih ettikleri bölümü, okulu yada bulunduğu ili beğenmediklerinden okullarını yarıda bıraktıklarını ve tekrar tercih yapmak istediklerini görüyoruz. Bu nedenle adayların hem istedikleri bölüm yada okulu tercih etmeleri hem de başkalarının eğitim haklarını engellememeleri için tercihlerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususları açıklamak istiyorum.

1- Öncelikle adaylar mutlaka kişiliğine uygun, geleceği olduğuna inandıkları ve en önemlisi severek okuyacakları bölümleri tercih etmeli.

2- Aynı özelliklerdeki bölümlerden öncelik sıralamasını belirlerken; teknik özellik olarak, alt yapısı, donanımı,öğretim kadrosunun daha iyi olduğuna inandıkları okulları tercih etmelidir.

3- Daha sonraki kriter bulunulan yere uzak yakın, daha modern yada büyük olması da olabilir,

4- Başkalarının ne istediğinden çok kendi istediğiniz bölümü tercih etmelisiniz. (Aile büyüklerinin isteklerinden çok sizin ne istediğiniz ve neyi başarabileceğiniz önemlidir. (Kan görmeye dayanamayan birinin anne baba baskısı ile tıp okuması çok da mantıklı olmayacaktır.)

5- Bir diğer önemli hususta kılavuzda yer alan bilgilerin iyi analiz edilmesidir. (Tercih edilen programın özellikleri ve özel koşulları dikkate alınmalıdır. Devlet üniversitesi zannedilerek vakıf üniversitelerinin tercih edildiğine yada vakıf üniversitelerinin burslu bölümleri yerine ücretli yerlerin tercih edildiğine rastlayabiliyoruz.)

6- Kazandığınız taktirde gitmeyeceğiniz programlara listenizde yer vermeyin. Çünkü kazandığınız taktirde kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki yıl okul puanı katsayınız yarıya düşecektir. (Sınavsız geçişle yerleşilen yada kontenjansız yerleşilen aöf programları hariç!)

7-Puanı henüz belli olmayan yeni açılmış bölüm ve programlar için yakın yerlerdeki üniversitelerin puanlarını ölçüt alabilirsiniz. (Başarı sıralaması %100 aynı olmasa da fikir vermesi açısından değerlendirilebilir)

8-İki yıllık meslek yüksekokulu programlarına tercihte bulunacak düz lise öğrencilerinin Tablo-3A’dan tercih yaparken bu programlar için önceliğin o alanın meslek lisesi mezunlarına olduğunu kontenjan kalırsa sonuç sayfasındaki Y-YGS puanları ile yerleşebileceklerini unutmaması lazım.

9- YGS yada LYS puanı ile tercih yapan adaylar, puandan ziyade başarı sıralamasını dikkate almalıdır. İlk tercihlere başarı sırası 2000-3000 olan yerlerden 2-3 tane yazılabilir. Aday sıralamayı oluştururken asıl yoğunluğu kendi sıralamasının yarısı kadar olan alt ve üst başarı sıralamalarına ölçüt alabilir. Örneğin başarı sıralaması 30.000 olan bir aday 15.000-45.000 aralığına yoğunlaşabilir.

10- Sınavsız geçiş yada puanla tercihte, tercih listesi oluşturulurken en çok istenen programdan en az istenen ama kazanıldığında adayın mutlu olacağı ve okuyacağı programa doğru tercih yapılmalıdır.

11- Tercih sürecinde dershane yada okullarda görev yapan uzman kişilerden mutlaka destek alınmalıdır. Tercihlerinizde başarılar dilerim.

Alper Türkoğlu

8 yorum

  1. hocam ben 2013 mezunuyum meslek lisesi cikisliyim.Gecen.sene ygs puanimda 2 yillik tercih yaptim ama hic bi yere yerlesemedim bu sene de lys ye girdim amaa sonuclarda bana ek puan gelmemisti ek puan kisminda hic bisey yazmiyor neden acaba bilgilendirirseniz sevinirim

  2. merhaba ben meslek lisesi 2013 mezunuyum bu sene ygs girdim fakat barajı gecemedim sınavsız geçiş hakkım varmı tercihleri yaparken dikkat etmemiz gereken nedir diploma puanına göremi tercih yapmamız gerekicek

  3. İyi günler, ben imam hatip mezunuyum,sınavsız geçiş başvurumu yaptım. İlahiyat önlisans açıköğretim programına yerleştirilmek için tercih zamanım bütün tercihlerle birlikte mi (Yani Temmuz ayı içinde) olacaktır acaba? Süreç yaklaştığında tercihi nasıl yapacağımızla ilgili bizi daha detaylı bilgilendirecek misiniz? Yardımlarınız ve desteğiniz için çok teşekkürler.

    • Evet tüm tercihler aynı süreler içerisinde ve internet üzerinden yapılacaktır. Geçen sene tercih işleminin nasıl yapılacağını anlatan bir video hazırlamıştım. Şuradan bakabilirsiniz. Sizin tercih edebileceğiniz 2 program var. 101050263 kodlu Eskişehir Anadolu Ün. aöf ilahiyat yada 101451539 kodlu Erzurum Atatürk aöf ilahiyat. İkisinden birini yada sadece birini tercih listesine girip onaylamanız yeterli olacaktır.

  4. Ben teknik lise bilişim teknolojileri bölümünden yeni mezun oldum. Amasyada oturmaktayım, Okullar kapanınca ankaraya gittim fakat amasyada okuyacam 2 yıllık yüksekokulumu, sormak istediği soru üniversite tercihleri hangi tarihte olucak ve tercih yaparken amasyada mı olmam gerekli yoksa internet üzerinden mi yapılacak 2 yıllık yüksekokul tercihleri ?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*