YGS Başvuruları Ne Zaman?

Yazımıza oy verir misiniz?

ÖSYM tarafından 2015 sınav takvimi açıklandı. Buna göre YGS sınavı (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) 15 Mart 2015 tarihinde yapılacak. Liselerin son sınıfında okumakta olan, beklemeli durumda olup henüz mezun olamayan ve 2015 öncesinde mezun olmuş adaylarla birlikte, herhangi bir yüksek öğretim programında kayıtlı olan öğrencilerin de girebileceği YGS başvuru tarihi en çok merak edilen konuların başında geliyor. 2015 YGS başvuruları ne zaman? 2015 Sınavsız geçiş başvuruları ne zaman? Açıköğretim fakültesine sınavsız geçişler ne zaman? gibi sorulara cevap olması açısından bu yazıyı yazmayı uygun gördüm.

Kesin tarih henüz net olmasa da son yıllarda YGS ve sınavsız geçiş başvurularının Ocak ayının ilk 2 haftasında yapıldığını görüyoruz. Buradan yola çıkarak 2015 YGS başvuruları nın da 2-15 Ocak 2015 tarihlerinde olacağını öngörüyoruz.

2015 ÖSYM Başvuru Kılavuzu yayınlandığında bu linkten indirebilirsiniz.

Meslek lisesi mezunlarının  alanlarının devamı niteliğindeki 2 yıllık yüksek öğretim programlarına sınavsız geçişlerini sağlayan Sınavsız Geçiş Başvuruları da ayrı bir tarihte değil YGS başvuruları ile aynı tarihte ve aynı başvuru formu üzerinden yapılıyor.

YGS yada LYS sınavlarına girmeden sadece sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen adaylar, bankaya sadece sınavsız geçiş ücreti olan (geçen yıl 10 TL idi) ücreti yatırarak, başvuru formunda YGS’ye girme isteği seçeneğinde 2.seçenek olan “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.”  seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor. (Bu durumda YGS sınavına giremezler ve alan dışı tercihte bulunamazlar.)

Meslek lisesi mezunlarından, alanları dışında bölümleri tercih etmek isteyen yada 4 yıllık bölümleri de düşünen adaylar, bankaya sınav ücreti olan (geçen yıl 40 TL idi) ücreti yatırarak, başvuru formunda YGS’ye girme isteği seçeneğinde ilk seçenek olan “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor. (Bu seçeneği işaretlemek sınavsız geçiş hakkınızı engellemez, hem sınav başvurusu hem de sınavsız geçiş başvurusu yapmış olursunuz!)

YGS 2015

 

YGS yada Sınavsız Geçiş Başvuru adımlarını kısaca gözden geçirecek olursak;

* Kılavuzda belirtilen bankalardan birine gerekli ücret yatırılır,

* Bankadan alınan dekont ile ÖSYM başvuru merkezine gidilir,

* Görevli idareci ile birlikte 2015 YGS Başvuru Kılavuzu doldurulur.

* Form son kez kontrol edilerek görevliye onaylatılır.

İnternetten YGS başvurusu Nasıl Yapılır?

2012,2013 yada 2014 yıllarında YGS başvurusunda bulunmuş olan adaylardan, öğrenim bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayan adaylar, sınav ücretini yatırdıktan sonra internet üzerinden YGS başvurusu yapabilirler.

İnternetten YGS Başvurusu Yapmak İçin Tıklayınız.

İlk defa YGS başvurusu yapacak olan lise son sınıf öğrencileri ve önceki yıllarda mezun olup hiç başvuru yapmamış olan adaylar sadece ÖSYM başvuru merkezlerinden başvuru yapabileceklerdir.

Ayrıca daha önceki yıllarda YGS başvurusunda bulunmuş olup, öğrenim bilgilerinde değişiklik olan adaylarında 2015 YGS başvuru işlemlerini ÖSYM başvuru merkezleri nden yaptırmaları gerekmektedir.

YGS Başvurusu için neler gerekiyor?

*2015 ÖSYM Aday Başvuru Formu (yayınlandığında buradan indirebilirsiniz)
*Nüfus Cüzdanı (Ya da pasaport)
*Mezuniyet Diploması Örneği (mezun öğrenciler için)
*Diploma, transkript ( Yurt dışında okuyan öğrenciler için)
*Sağlık Kurulu Raporu Örneği ( Engelli öğrenciler için)

Posta ile YGS başvurusu

Başvuru tarihleri arasında zorunlu askerlik görevinde olanlar, ağır hasta olanlar, tutuklu durumdakiler ve yurtdışında bulunanlar Ygs Sınav başvurularını posta aracılığıyla başvuru formlarını göndererek yapabiliyorlar.

Alperen TÜRKOĞLU

 

 

20 yorum

  1. Meraba hocam
    Ben imamhatipi bitirdim bu sene fakat alttan bi tane dersim var o yuzden diplomayi henuz alamadim.ygs ve lys sinavina girdim aciktan ilahiyat gecis hakkimi kullanmak istiyorum ama tek ders sinavindan gecemezde diploma alamazsam kayit yaptiramicam seneye kayit yaptirmadigim icin puanim kirilicakmi?

  2. İyi gunler hocam.ben meslek lisesinden mezunum.sinavsiz gecis hakkimi kullandim 2.ogretim geldi cocuk gelisimi .2.ogretim istemidigim icin kayit yapmiyacagim .seneye benim puanim kirilirmi ayrica ne kadar kiriliyo.

  3. Merhaba Hocam, ben 2010 sağlık meslek lisesi radyoloji mezunuyum yatay geçiş hakkımı kullandım bir yıl okuduktan sonra okulu birakmak zorunda kaldım ikinci birkez yatay geçiş yapma hakkim varmi birinci sınıftan baslayarak veya okuldan kaydimi başka bi yüksek okula nasıl aldirabilirim

  4. Merhaba hocam, ilgili kısmı okudum ama tam olarak yanıtını alamadığım için sormak istedim. Acaba geçen sene yerleşip, kayıt yaptırmayan birisi de parayı yatırıp, internetten yapabilir mi başvurusunu?

    Teşekkürler, bu arada yeni tema hayırlı olsun. 🙂

  5. merhaba 2004 yılında ticaret lisesinden büro yönetimi ve sekreterlik mezunuyum.acıköretimden sağlık kurumu işletmeciliği okumak istyorum.sınavsız geçiş hakkım var mı bu bölümü okumak için

  6. Hocam 2006 ticaret m. Lisesi muhasebe mezunuyum 2015 sınavsız geçiş hakım bulunuyor mu acaba be bölüm değiştirip ilahiyat 2 yıllığa geçme şansım varmı ?

  7. hocam şimdi ygs ye girsem bile tercih zamanı kendi bölümümün devamındaki bölümleri tercih ettiğimde sınavsız geçiş puanım geçerli olur değil mi?

    birde ben ygs de barajı geçsem bile lys ye girmiyecem bu nedenden dolayı sınavsız geçişle alakalı bir sorun olmaz değil mi?

  8. Oğlum SultanAhmet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2013 mezunu.2013 ve 2014 yıllarında YGS ye girdi ve sınavsız geçiş hakkını kullanmadı. Fakat sınavda başarılı olamadı ve herhangi bir okula yerleşemedi. 2015 yılında sınavsız geçiş hakkını kullanabilir mi,bu hak için bir zaman sınırlaması var mı? 2014 yılında YGS den 245 puan aldığı halde 2.tercihlerde bile sınavsız geçiş hakkı olan okullara giremedi.2015 yılında YGS ye girmeden sınavsız geçiş hakkı olan okullara girme olasılığı nedir, neye göre bu okullara girilebiliyor? Teşekkürler…

    • 2015’te sınavsız geçiş hakkını kullanabilir. YGS 254 aldığı halde sınavsız geçişle yerleşemedi demişsiniz. Sınavsız geçişin YGS puanı ile alakası yok. Sınavsız geçiş yerleştirme önceliklerine uygun yerleri tercih etmemiş demekki. Mesela önümüzdeki yıl sadece son mezunlarla kontenjanı dolan yerleri tercih ederse yada kendi okul türü meslek lisesi iken anadolu yada teknik lise mezunları ile kontenjanı dolan yerleri tercih ederse yada sadece il içinden alan bir programa il dışından biri olarak tercihte bulunursa yine yerleşemez ve açıkta kalır. Her geçen yıl şansı biraz daha düşer. Ocakta başvuru yapıp temmuzda tercih yapacaksınız.

  9. Geçen sene YGS’ye girip barajı geçen ama tercihlerinden sınavsız geçiş hakkı olan bir bölüme yerleşip kayıt yaptırmayan birisi, bu sene tekrar YGS/LYS’ye girdiğinde, sınavsız geçiş ile yerleştiği halde yeni puanı kırılır mı? (OBP’nın kırılmadığını biliyorum ama YGS/LYS kırılıyor mu yorumlardan ve yazılardan ayırt edemedim ya da doğru yazıyı bulamadım)

    Teşekkür ederim. 🙂

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*