Meslek Liselilerin Sınavsız Geçiş Şansı Azaldı

Yazımıza oy verir misiniz?

ÖSYM bu yıldan itibaren Meslek Yüksek Okullarına geçişte kontenjan belirlerken farklı bir uygulamaya gideceğini duyurdu. Buna göre artık MYO’da yer alan meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçişle yerleştiği ön lisans programı kontenjanlarının %60’ı sınavsız geçiş öğrencilerine, %40’ı ise alan dışından YGS puanı ile tercih eden öğrencilere ayrılacak. Vakıf Üniversitelerinin tam burslu, %25 burslu, %50 burslu kontenjanlarında da sınavsız geçiş öğrencileri için ayrı, YGS ile yerleşenler için ayrı kontenjan belirlenmiş olacak.

Tabi bu durum alan dışından bu programları tercih eden diğer meslek lisesi ve genel lise mezunları için bir avantaj iken, sınavsız geçişle alanında tercihte bulunabilecek adaylar için dezavantaja dönüşecek. Örneğin; 40 kişilik kontenjanı olan bir ön lisans programında önceki yıllarda kontenjanın tamamında öncelik sınavsız geçiş öğrencilerinindi. Yeni düzenleme ile 40*0,6= 24 kişilik kontenjan sınavsız geçişlilerin, 40*0,4= 16 kişilik kontenjan ise YGS puanı ile tercih eden alan dışı ve genel lise öğrencilerinin olmuş oluyor.

İşte bu nedenden dolayı tercihlerde kendi yerleştirme önceliklerinize uygun, yerleşme olasılığınızın daha yüksek olduğu programları tercih listenize almaya dikkat etmelisiniz.

Örneğin; bir önceki yılın yerleştirme önceliklerinde okul türü “3” yada “4” teknik, anadolu teknik mezunlarına öncelik verilmişse siz meslek lisesi “2” mezunu olarak bu programa yerleşme şansınızın düşük olacağını bilmelisiniz.

Tabi burada yerleştirme öncelik sıralamasını da bir kez daha hatırlatmak da fayda var.

1- Mezuniyet yılı (2015 mezunları öncelikli)
2- Okul türü (Anadolu teknik, Teknik lise, Meslek lisesi, enstitü mezunları)
3- METEB önceliği (Meteb içi öncelikli)
4-OBP – Ortaöğretim Başarı Puanı (Diploma Notu X 5)
5- Doğum tarihi (Yaşı küçük olan öncelikli)

401 yorum

  1. Hocam merhaba birşey soracağım ben meslek lisesi grafik tasarım mezunuyum bu sene sınavsız geçiş hakkı kalktığı için ek puan geldi ve ek puanla tekrardan grafik tasarım tercih yaptım ve çıktı . Sınavsız geçiş hakkı okul puanını kırmıyordu ek puanla tekrardan kendi bölümümüzü yaptığımız için yine puan kesilmez mi yoksa seneye puanım kırılacak mı ?

  2. Ben Eski mezunlardanim,Lisans mezunuyum fakat meslek liselerinin gecis hakki kaldirilmasindan dolayi diger lise türlerinin sansi artmasi dolayisiyla Sinava girdim, ygs3 puanim 361 siralamam 171 bin,tek.tercih deu adalet yapacagim,gelme ihtimali varmi sayin hocam.

  3. Merhabalar ben ticaret meslek lisesi muhasebe çıkışlıyım sınavsız geçişte özel üniversiteye geçme şansım nedir yada bölüm değiştirme şansım varmı ?

  4. Benim kızım meslek lisesine gidiyor hasta ve yaşlı bakımı okuyor bu sene son sınavsıs geçişi kaltıysa bunlar sadece sağlık eğtimi alıyor bu durum da diğer arakadaşlarından geride kaldı bu bizim için büyük madurit oldu bence son senesi olanlara bir şans daha verilsin benim dershane ye gönderecek durumum hiç yok

  5. Hocam 2015 mezunuyum 2 yıldır tercih yapmadım bu sene girdim 2 yıllık ameliyathane istiyorum puanım ortalama 240 civari falan özele gitcem ama maalesef çoğu üniversite meslek lisesi öncelikli nasil bir yol izlemeliyim

  6. Ben meslek lisesi ogrencisiyim 2014 2015 mezunuyum ygs sınavina girmeden özel üniversiteye kayıt yapabilir miyim

    1. Diploma notu öğrencinin 9. 10. 11. 12.sınıf yıl sonu ortalamalarının ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. 12.sınıf ortalaması hesaplanırken en önemli puan işletmede beceri eğitimi yani staj notundan gelmektedir.

  7. Hocam ben kız meslek lisesinde lise son ögrencisiyim ve şuan okul birincisiyim sormak istediğim sınavsız geçişin kalkacağı söylentisi var bu konu hakkında bilginiz var mı eğer kalkarsa okul birinciliğimin bana ne faydası olur yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Sınavsız geçişin akibeti Ocak ayında kılavuzun yayınlanması ile belli olacak. Kalkıp kalkmamasının sizin birinciliğinizi etkileyecek bir yanı yok. 2 yada 4 yıllık programların okul birinciliği kontenjanı 1-2 kişi şeklinde oluyor. Örneğin 4 yıllık bir programı 5 tane okul 1.cisi tercih etti puanı okul 1.olmayanlardan düşük dahi olsa sadece o 5 kişi içinde değerlendirilir.

  8. Hocam sınavsız geçiş için terCihlerimi yaptım(ek tercih) okul türüm 2 benim yazdığım okulların hepsi 2 ama anadolu meslek liseli 2 yazan yeri tercih ederse öncelik bende mi oluyor hocam

  9. Merhaba hocam. ben mesleki ve teknik Anadolu lisesi mezunu olarak 2 yıllık ilk ve acil yardım bölümünü tercih etmek istiyorum.sıralamam 400000 sizce bu bölümün gelme şansı nedir bir de metep hakkında bilgi karmaşası içinde kaybolmuş biz öğrencilere vermiş olduğunuz gerçekten bu bilgiler biz meslek liseliler için çok faydalı olmuş hocam çok teşekkür ederim

  10. Merhaba ben kodu 4 olan anadolu teknik lisesi mezunuyum bölümüm anestezi 2016 mezunuyum obp 403 fakat bu yılki mezunlar daha yüksek puanlar yapmışlar üniversiteler 410u geçkin puanlarla kapatmış ek tercihlerde yerleşebilme imkanım var mıdır

  11. Hocam ben meslek lisesi elektrik elektronik mezunuyum 2015 yılı 97 doğumluyum geçen sene tercih yapıp kazanip gitmemistim okul puanim 67 idi sinavsiz gecisle hic bi okula yerlesemedim sizce ek tercihler icin sansim nedir tercihte yanlislik yaptigim icinmi yerlesemedim nelere dikkat etmeliyim ek tercihte

    1. Sınavsız geçişte en önemli öncelik mezuniyet yılı olduğundan önceki mezunların yerleşebilmesi zaten çok zor. Tercih sonuçlarına şu sayfadan bakabilirsiniz. Buna göre varsa eski mezunların girebildiği prog. tercih edebilirsiniz.

  12. Merhaba Hocam Ben 2016 sağlık meslek lisesi mezunuyum.Sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için tercihlerimi yaptım.Sorum anestezi bölümü ağırlıklı sınavsız geçişleri tercih ettim.Ama anestezi okuyanlarda anestezi tercihinde bulundu.Bu durumda öncelik anestezi mezunlarının midir yoksa hemşirelik mezunlarının mıdır öncelik hakkı var mıdır

  13. hocam marmara üniversitesi bilgisyar programcılığı uzaktantan öğretim 15,2 öncelik durumu
    ben anadolu meslek lisesi mezunuyum diğer endüstri meslek te öncelik gözüküyo ben im kod um 3
    onlardan öncelikliyim yoksa kodu 2 olanlardan sonra mı yerleşeceğim.

  14. Hocam ben anadolu meslek lisesi bilişim mezunuyum obp 366 ygs 1 271.
    Hocam tercihimi yaptım sınavsız geçiş butonu falan görmedim normal kodları yazdım önlisansların bölümümle alakalı olanları.SGK na yerleşemezsem YGS kontejanında değerlendirilecekmiyim yoksa ygs kontenjanı sadece alan dışı öğrenciler içinmi.

  15. Hocam mrblr ben bu yıl mezun oldum meslek lisesi çocuk gelişimi obp puanim 325 sizce bolumume sınavsız geçiş ile yerlesebilir miyim zonguldak bartin veya duzce üniversitelerine

  16. Ben sağlık meslek lisesi 2016 att mezunuyum.ygsye kayıt yapmadim sinavsiz gecis hakkimi kullanmak istiyorum.sinava girmeden paramedik bolumune gecis yapabilirmiyim.bilgi verirseniz sevinirim.yapabiliyosam nasil olacak bilgilendirebilirmisini

    1. Yapabilirsiniz. Yerleştirme önceliklerinizle tercih yapacaksınız. Örneğin sizin öncelikleriniz 16,2,İ yada D, 98. Şu sayfada ilk ve acil yardım yerleştirme öncelikleri var. Kendi ilinizde önceliklisiniz. Kendi iliniz dışında tercihte bulunacaksanız açılan sayfada yerleştirme önceliklerinde 15,2,D,97 olan yerleri tercih edebilirsiniz. Tabi diploma notunuz*5 şeklinde hesaplanan OBP puanınızda dikkate alınacak.

      1. Paramedike sinavsiz geçmem için napmam lazım nereye kayıt yapmam lazım para yatirmalimiyim.ayrintili bilgi verebilirmisiniz hic bilgim yok acil lutfen

  17. Hocam merhaba. Ben düz lise mezunuyum YGS-2 sıralamam 295 bin Paramedik yazmayi dusunuyorum. Biliyorsunuz bize %40 lık bir dilim ayrılmış durumda sizce Paramedik bölümünün gelme şansı nedir ve kaç binden yazmaya başlamamı tavsiye edersiniz. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  18. Hocam merhaba benn anadolu lisesi mezunuyum ygs1 puanim 324. Acibademde 2 yillik radyoloji okumak istiyorum imkani varmi tam burslu bu arada. Yardimcı olusaniz cokkkkk sevinirim simdidenn tesekkurler.

  19. hocam merhaba 2015 düz lise mezunuyum ygs2 puanım 286 başarısırlamam 347bin ilk ve acil yardım gelir mi? açıkta kalır mıyım yardımcı olun lütfen ?

  20. Merhbalar hocam ben 2011 mezunuyum ve diplama puanim 76.54 aob buanim 382 sinavsiz gecis hakkimi kullanmak istedim gelme olasiligi olabilirmi 93 luyum

  21. Hocam benim ygs 3 puanim 172 diploma notu 63 ,3 bursa inegol meslek yüksekokulu hangi bolumune gidebilirim sinavsiz geçiş olarak

  22. bu sene anadolu meslek bilgisayar programcılığından mezun oldum.
    obp m 366.ygs 1 yerleştirme puanım 271 ve sıralama 500 bin.
    istanbul içinde 2 yıllık programcılık okumak istiyorum.
    sınavsız geçiş hakkım ile yerleşme şansım sizce yüksek mi?
    1998 doğumluyum.

  23. 2016 anadolu meslek bilgisayar programcılığı mezunuyum.
    ygs 1 yerleştirme 271.
    271 ile 2 senelik gidebiliyorum.
    Sizce sınavsız geçiş kullanarak mı yerleşme şansım yüksek yoksa ygs 1 puanı mı kullanmalıyım.

    1. Ben şu bölümü sınavsız geçişle tercih ediyorum yada şunu YGS ile tercih ediyorum deme şansınız yok. Eğer kendi alanınıza tercihte bulunacaksanız sistem zaten sizi önce sınavsız geçiş önceliklerinizle değerlendirecek. Yerleşemezseniz YGS kontenjanı için YGS puanınızla değerlendirecek.

  24. Merhaba hocam meslek lisesi mezunuyum.Sınavsız geçişimle özel üniversiteye gitmek istiyorum mardinde yaşıyorum ve istanbuldaki ozel universiteleri tercih etmeyi düşünüyorum gelebilme olasılıgı kactır?sınavsız geçiş hakkimla yüzde kaç bursla gidebilirim ?

  25. Hocam, seneye sınavsız geçiş kalkarsa sağlık meslek için tahmini ne kadar ek puan alırlar bilginiz var mı acaba en az en çok şeklinde

          1. düz lise olsa bile puanı yüksek olursa onu alıcaklar yani. teşekkür ederim ilginiz için

  26. Merhaba,
    Meslek lisesi İnşaat bölümünden yeni mezun oldum
    Sınavsız geçiş ile İş Sağlıgı ve Güvenliği bölümüne gitmek istiyorum
    Başkent Üniversiteesi %100 Burslu olarak aldığı son kişinin diploma notu 82 ( 30 kontenjan açılmış geçen sene )
    Benim diploma notum 75
    İstanbul da oturuyorum
    Ankarayı tercih edeceğimden bu bölüme girme olasılığım nedir?

  27. Merhabalar, ben 2011düz lise mezunuyum acil ve ilk yardım bölümünde %40 lık kısımda da yaş ve mezun olma yılı önceliği var mı

  28. Hocam merhaba, ben Anadolu lisesi mezunuyum bu yil %40 kontenjanından meslek yüksek okuluna yerleşebilir miyim.?? YGS sıralamam 260 bin samsunda 2 yıllık fizyoterapi veya att ye yerleşme olasılığım nedir ? Tesekkurler

  29. Merhaba hocam
    Ticaret meslek lisesi mezunuyum.2016 mezunu.OBP 331.Devlet üniversitesi istiyorum. Bölümüm muhasebe. sizce istanbul üniversitesi veya marmara üniversitesine girebilme şansım yüksekmi?
    Teşekkür ederim 🙂

      1. hocam ben bölümüde okuluda söyedim zaten. sadece 16,2,i,98 le yerleşilmez şansının oranını sordu…
        saygılarımlar

    1. HOCAM TİCARET MESLEK LİSELERİNİ SINAVSIZ GEÇİŞTE ALAN ÜNİVERSİTE YOK RESMEN. NAPALIM OKUMAYALIMMI????????

      1. Saçma bir yorum. En fazla sınavsız geçiş bölümü olan ve en fazla sınavsız geçişte tercih edilebilecek programı olan bölümler ticaret meslek lisesine aittir. Bakınız. Bu bölümlere ait şu sayfadaki linklere tıklayarak sınavsız geçiş yapılabilecek okulları görebilirsiniz.

  30. hocam meraba metem mezunuyum. puan verilmiycek bize bu sene. geçen ssene puanımı kullanmadan direk geçiş yaptım.bu sene okul puanım kesilirmi.yeni bi tercih yapıcam. Birde tek tercih yapmak mantıklımı ?

    1. Puanınız kesilmez. Tek tercih yapmanın hiç bir mantığı yada avantajı yok. En çok istediğiniz yerden en az istediğiniz ama yerleştiğinizde mutsuz olmayacağınız yere doğru tercih yapmalısınız.

  31. hocam merhaba. ben açık liseden mezun oldum geçen yıl bu sene ygs puanım düsük 236 en yüksegi. gss ücreti ödememek icin aöfden bi bölüme kaydolup seneye tekrar ygsye calısıp anestezi bölümü okumak istiyorum. ek okul puanı kırılırmı aöfden bi bölüme kayıt olursam? bu %60 %40 olayı seneye devam eder mi? anestezi bölümü devlette bi marmara ünide var diye biliyorum, atıyorum 400 puan aldım ygs2 den buraya girebilme sansım var mı? insallah vardır cevabınızı alır almaz calısmalara baslarım sansım varsa tesekkurler.

    1. 1-Aöf yada örgün farketmez yerleşirseniz seneye ek puanınız kırılır.
      2-Seneye sınavsız geçiş olmayacağından %40 %60 diye bir şey olmayacak.
      3-Gerekli puanı aldığınızda tabi ki yerleşebileceksiniz.

  32. Merhaba 2008 meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum merak ettiğim gecıs hakkımda bu bolumden mezun oldugum ıcın baska bır bolumu secmek ıstıyorum mesela halkla ilişkiler vs öyle bir hakkım varmi sadece cocuk gelişimi bolumunumu secebiliyorum

  33. Hocam merhaba mesela A üniversitesinin B bölümünde sınavsız geçişe 40 kontejan ayrılmış ve 2 kişi başvurmuş sınavsız geçişten 3. Kişide benim her türlü yerleşiyorum demi?

  34. Hocam düz lise mezunuyum aöf den açık bankacılık sigortacılık okumak istiyorum bana yardımcı olur sanız sevinirim

  35. Merhaba hocam bu % 60 sınavsız geçiş ve %40 YGS ile alım bu senede devam edecek mi,bide sınavsız geçiş iptal olup ek puan uygulaması gelecek diye haberler var peki bu söz konusu olursa bu yıl için geçerli mi olur yoksa bir sonraki yıl için mi lütfen yardımcı olun

      1. %40 kontejyanına güvenerek lys ye çalışıyorum puanın yeterince iyi sağlık bölümleri için önlisans için ygs2 325 peki iptal olma ihtimali varmı %40 kontejyanın bu son sorum ilginiz için teşekkürler

  36. Hocam yanitladiginiz icin cok tesekkur ederim ama gönderdiginiz sayfadaki puanlar gözükmüyor tekrar yollayabilir misiniz acaba ?

  37. Hocam merhaba. Ben suan kamu yönetimi ikinci sinifta okuyorum bu sene ygs ye girdim ygs 2 puanim ham 256 bana diyaliz devlet universitesi gelme sansi sizce nedir. Tablo 3 teki öncelikler beni kapsarmi düz lise 2011 mezunuyum.

  38. Ben 9. sınıfta, sınıfta kaldım. imam hatip okuyorum bu sene biticek. sınavsız geçiş hakkım olurmu ?

  39. Merhaba hocam.iki yillik saglik bolumlerine YGS ile yerlestirme yapıldığında mezuniyet yılı, doğum tarihi vb.gibi şeylerin önceliği var mı yoksa sadece puanami bakıyorlar?

  40. Merhaba,

    YGS 2016 YGS1 paunım 154. 1997 meslek lisesi leketronik bölümü Mezunuzyum, Diplama Notum 2.42, Önlisans için paunım artacak mı sınavsız geçiş için, yada 1997 Mezunu olmam teorik olarak buna engel ise LYS ye hazırlanmaylımıyım ? yardımcı olurmusunu.

    özellikle Okul puanım artacak mı?

    Saygılar

    1. Sınavsız geçişle teorik olarak olsa da pratikte yerleşme şansınız yok gibi birşey. Diploma notunuzun 100 lük sistemdeki karşılığı 51,84. 31 ek puan gelir. YGS-1 ile alan programlara 154+31=185 puanla tercih robotlarından sorgulatabilirsiniz.

      1. Alper bey ,

        İlginize teşekkür ederim. aynı puan durumu ve lisans yerleştime için de geçerli mi olacak. ( ( LYS ) yani OSYM eski olmama bakarak yerleştirme yapmayabilir mi ? Özel üniversitelerimi tercih etmeliyim. ? para alacakları için şansım olabilir mi ?

        Yada sizin fikriniz ve yönlendirmeniz nedir ? benim için önemli olacaktır.

        Saygılar

        Nihat

          1. Merhaba,

            Zirve yayınlarına ait Matematik ve FEN kitaplarını aldım. çalışmalarıma LYS de çıkması muhtemel konulara göre ayarlıyorum. sizce de bu doğru bir yaklaşım mı ? ÖSYM sitesinde konu ve Soru dağılımına göre çalışırsam başarılı olabilir miyim ?

            saygılar

            Nihat

            1. Teşekkür ederim,

              YGS deki düşük puanlarımız LYS de olumsuz etkiler mi ?

              Kolay gelsin

              Nihat

            2. Tekrar Merhaba,

              YGS puanım ile 2 senelik Elektronik Teknolojileri veya Bilgisayar Bölümü okursam 2 sene sonra DGS ile bu bölümlere ait Mühendisliklere geçiş yapabiliyor muyuz. ? yani 3ncü sınıftan Mühendisliğe geçişi kast ediyorum. Bunun kaldırıldığını duydum 2 senelik bitirenin Mühendislik bölümünü baştan sona devam etmesi gerekiyormuş. 4 YIL gibi, bunun ile ilgili fikriniz var mı ?

              kolay gelsin

            3. Mühendislik vb. bölümlerde zaten doğrudan 3.sınıftan devam etme yoktu. İntibak programı ile bazı derslerden muaf olunuyordu. Şu an her üniversitenin farklı uygulaması var. Net cevap vermek zor.

  41. Ben sağlık meslek lisesi 4 üncü sınıf anestezi öğrencisiyim metepden dolayı anestezi bölümüne geçemiyorum ygs puanı ile geçebilirmiyim okuldaki öğretmenler sınavsız geçiş hakkın olduğu için ygs ile geçemezsin diyorlar bilgilendirirmisiniz

    1. Yeterli puanı alırsanız YGS kontenjanından yerleşme şansınız var. Önce sınavsız geçişle değerlendirilirsiniz yerleşemezseniz YGS puanınızla YGS kontenjanı için değerlendirilirsiniz.

  42. Hocam ben 2015 meslek lisesi mezunuyum Bu sene Ygsye girdim 180 barajını geçtim tercihlerimi yaparken hem sınavsız geçiş hakkım olan yeri hem de puanla gidebileceğim yerleri yazabilir miyim ? Yazabiliyorsam eğer birinci sıraya geçiş hakkım olan bölümü yazarsam geçiş Hakkım ile gidemezsem puanımla gidebilir miyim yoksa sadece geçiş hakkım İlemi değerlendirilir ? Cevaplarsanız çok memnun olurum

    1. Alanınızla ilgili tercihleriniz önce sınavsız geçişle değerlendirilir yerleşemezseniz YGS puanınızla değerlendirilir. Öncelik sıralamanızı her zaman için şöyle yapın. Yerleşme şansınız düşük olsa da en çok istediğiniz programdan yerleşme şansınız yüksek olan ve yerleştiğinizde kesinlikle pişman olmayacağınız programa doğru olacak şekilde.Umarım anlatabilmişimdir.

  43. Teşekkür ederim hocam bi sorum daha olacak bu % 40 icindesiniz seçebilirsin dediniz ya eğer ki bir üniversite ygs 2 ile kırk kişi alıyorsa % 40 lık gelecek öğrenciler 40×0.4 ile mi hesaplanıyor bu 40 kontenjanin içinde hem % 40 hem % 60 lık kısım mı dahil ?

  44. Hocam anadolu lisesi son sınıf öğrencisiyim ilk ve acil yardım istiyorum üniversite de % 40 payda anadolu lisesi dahil mi yani ben Anadolu lisesi mezunu olacağım için seçebilir miyim bu bölümü ?

  45. Hocam merhaba . Ben 2014 mezunuyum. Bu sene sinavsiz geçişe basvurdum . Diploma puanim 81.80
    Çocuk gelişim mezunuyum . Yerleşebilir miyim ?
    Sadece kendi bölümümemi tercih yapmak zorundayim . Başka bölüme yapamam mı ??

    1. Kontenjanlar genelde son mezunlarla dolduğundan yerleşme şansınız düşük. Puana sonra bakılıyor. Çocuk gelişimi yada Sosyal Hizmetler bölümleri dışındaki bölümlere sınavsız geçiş hakkınız yok.

  46. hocam ben bilgisayar programcılığı bölümüne geçiş yapmak istiyorum ankarada oturuyorum karne ortalam 4 senenin ortalaması 74 falan oluyo oda odp hesaplaması yaptığım sitelerde 370 puana denk geliyo 370 odp puanımla ankarada gazi ve ya ankara üniversitesine girebilirmiym birde ygs de 150 yi geçmek gerekiyo ben 6 puan türünden birinde 150 yi geçsem yetermi yoksa ygs 1 denmi geçmem gerekir.

    1. Sınavsız geçiş için YGS sınavına girmenize yada barajı geçmenize gerek yok. Diğer sorunuza gelince şu sayfada 1.tabloda istediğiniz okulun yerleştirme önceliklerini inceleyiniz. Puandan önce mezuniyet yılı, okul türü (“4” Anadolu teknik, “3” teknik lise) öncelikli olduğunu unutmayın.

      1. ben ticaret meslek lisesinde anadolu meslek bölümündeyim 3 numaralılar öncelikliyse puan eşitliğindemi ön sıradan giriyo yoksa benim puanım 370 oonun puanı 350 omu giriyor şimdiden teşekkür ederim

  47. Ben meslek lisesinden bu yıl mezun olacağım ygs başvurusu yaptım kazanamazsam yinede sinavsiz başvurum kabul olurum mu ve sinavsiz başvuru için ekstra yapmam gereken bişey var mı?

    1. Hayır YGS başvurusu yapmış olmanız sınavsız geçiş içinde geçerli. Temmuzda alanınızla ilgili bölümlere yapacağınız tercihler sınavsız geçiş olarak değerlendirilecektir.

  48. hocam koaly gelsin 2006 endüstri meslek lisesi pc bölümü mezunuyum ve 2 yıllık odyometris acıkögretim okumak istiyorum kpss 67 puanım var bana bir yol gösterirmisiniz konu hakkında cok bilgim yok …. byasi1797@gmail.com mail atarsanız cok sevinirim

  49. hocan ben 1988 düz öğretmen lisesi mezunuyum bu yıl ygs girmek istiyorum kaç net yapmam lazım yada sınavsız 2 yılık ön lisansa kayıt yaptıra bilir miyim
    teeşekürler

  50. Hocam lütfen cevaplarmısınız Ticaret meslek lisesi 2013 büro yönetimi ve sekreterlik mezunuyum açık öğretime sınavsız geçiş hakkım var mı? Varsa hangi tarihte nereye başvuru yapmalıyım? Lütfen yardımcı olurmusunuz

  51. merhaba ben sınavsız geçiş ile kendi bölümüm değilde başka bölüme gitsem obp puanım aynı olurmu ve gidebilirmiyim

    1. Sınavsız geçişle başka bölüme gidemezsiniz. Sınavsız geçiş sadece alanınızdaki kılavuzda gösterilmiş bölümler için geçerlidir.

  52. hocam ne olur hemen cevap verin ben bahçeşehirde sınavsız geçişe başvurdum ama bu sene dondurdum… şimdi tekrar sınavsız geççişe başvuru yapsam bir yer çıksa ama kayıt olmadan bahçeşehirdeki bursum kesilrmi %50 bursluyum yanı tercih yapıp istediğim yer çıksa tekrardan kayıt olmadan bahçeşehirdeki bursum kesilmez degilmi.?ilginz için çok saolun

  53. merhaba. 2012 ticaret meslek lisesi bankacılık bölümü mezunuyum. sınavsız geçiş hakkımı kullanarak açık öğretim kamu yönetimi bölümünü seçebiliyor muyum?

  54. Anadolu ticaret meslek lisesi mezunuyum.kamu kurumundayım aöf de teknik yada özel üniverstelerde teknik okula gitme şansımız varmıdır. iyi günler

  55. Hocam merhaba, ben 2013 büro yönetimi ve sekreterlik bölümü mezunuyum. Ben sınavsız geçiş hakkımdan yararlanabilir miyim ? Sınava girsem barajı bile geçemeyebilirim sınavda başarısız olursam eğer sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim ? Bu hakkımı nasıl kullanabilirim. Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.

    1. Öncelik son mezunlara olmakla birlikte sınavsız geçiş hakkınız tabi ki var. 20 Ocak’a kadar başvuru yapacaksınız. Temmuz’da da alanınızla ilgili programlar içinde eski mezunlardan alan programlara tercihte bulunacaksınız.

  56. Hocam merhaba ben anadolu teknik ve meslek lisesinde hasta ve yasli hizmetli okuyorum sinavsiz gecisle ilk ve acil yardima gecmek istiyorum ama oturdugum ilde sinavsiz gecis yapabilecegim bolumlerden sadece 1 tane. Bolum var aciktami kalirim sizde lutfen yardim edin diplamo puanim da asagi yukari 77 civari bisey olucak

    1. Şu sayfada ilk tablo değil 2.tabloda sınavsız geçiş yerleştirme önceliklerini inceleyebilirsiniz. Sırası ile; Mezuniyet yılı, okul türü, METEB önceliği, OBP ve doğum tarihine bakacaksınız. OBP puanınız 385

  57. Merhaba..
    2010 Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi çoçuk gelişimi bölümünden mezunum.diploma notum 67,45.Bu yıl Aöf önlisans çocuk gelişimi bölümü açılmış.Sınavsız geçiş mi yoksa ygs ye girmem mi daha avantajlı olur benim için.Sınavsız geçiş önceliği de yüzde 60mışla sınırlanmış.Akdeniz üniversitesi 2 yıllık bölüm için de bu soruyu yönelteceğim.Şimdiden teşekkür ederim

    1. Öncelik son mezunlara olduğundan Açıköğretim fakülteleri de dahil herhangi bir ün. sınavsız geçişle yerleşmeniz imkansız görünüyor. Çünkü 2015 yani bu yılın mezunları ile kontenjanları dolmuş. YGS girerek YGS kontenjanından şansınızı deneyebilirsiniz.

  58. Hocam merhaba… ben meslek lisesi çocuk gelişimi 2005 mezunuyum.. daha önce kullanmadığım sınavsız geçiş hakkımı bu sene özel bir üniversitenin uzaktan eğitimi için kullanmak istiyorum… benimle aynı sene mezun olan arkadaşlarım geçen sene ve bu sene 2 yıllık yerleştiler… diploma notum 5li sisteme göre 3.69 obp 369a denk geliyor…geçen sene 360 puan ile 96 mezunu almış…meteb içi ve okul türü 2…sadece mezuniyet yılım dezavantaj gibi ama buna göre ilk tercih hakkımı bu üniversiteye verirsem yerleşme imkanım var mı? Maalesef kendi mezun olduğumuz okuldan pek bilgi alamıyoruz bilgilendirirseniz sevinirim…

    1. Puandan önce mezuniyet yılı gelir. Yani sırası ile 2016,2015,2014,2013,2012….2006 mezunları yerleşir kontenjan kalırsa size sıra gelir. Yine de şansınızı deneyebilirsiniz.

  59. hocam ben lise üçe gidiyorum anestezi bölümü dört yılın ortalaması 78 olur tahminime göre sınavsız geçişte istanbul içine herhangi bir devlet yada özele kesin yerleşebilirmiyim bide ek puan verilirmi çünkü anesteziye devam edicem

    1. Sınavsız geçişte puandan önce mezuniyet yılı, okul türü ve METEB önceliğine bakılır. Şu sayfada 1.tablo YGS kontenjanı ve puanlarını gösteriyor. Siz onun altındaki 2.tablodan sınavsız geçiş yerleştirme önceliklerini incelediğinizde devlet ün. olarak Marmara’nın okul türü kodunun “3” yani anadolu sağlık meslek olduğunu OBP’nin 418 olduğunu göreceksiniz. Sizin okul türünüz 2 ve OBP’niz 390. Buna göre özel ün. tam burslu programları da zor. %50 burslu programları aynı tablodan inceleyebilirsiniz.Diğer sorunuza gelince sınavsız geçiş zaten sadece alan öğrencilerine tanınan bir hak olduğundan ayrıca bir ek puan olmaz.

  60. Hocam kolay gelsin düz liseyim att yazmak istiyorum vakıf üniversitelerinde %50bursta sınavsız geçişemi öncelik tanınıyor. Birde devlette %40lık dilim bu bolum içinde gecerli olurmu cok tesekkürler.

    1. Öncelikle ATT’nin lise programı olduğunu hatırlatayım. Siz ön lisans programı olan İlk ve Acil Yardım bölümünden bahsediyorsunuz. Devlette olduğu gibi özel ün. programlarında da %40 YGS kontenjanı bulunmaktadır. Şu sayfada ilk tablo YGS kontenjanı taban ve tavan puanlarını göstermektedir.

  61. Hocam merhaba ben ankarada yaşıyorum elektrik elektronik bölümü mezunuyum e.m.l
    ortalama başarı puanım 350 sizce hangi bölüme sınavsız geçiş yapsam daha uygun olur.
    günümüz şartlarına göre hangi bölüm diyerlerinden avantajlıdır klavuzda baya bi bölüm yazmışlar biyomedikalden uçak teknolojisine kadar baya kapsamlı sizin tecrübelerinize göre hangisi daha mantıklı

      1. Merhabalar benim soruma yakın veya aynısı niteliğinde sorular var fakat kendi hocalarıma da sordum internette de yanıltıcı cevaplar var emin olamadığım için size de soruyorum. Bu yıl meslek lisesinden cocuk gelişimi bölümünden mezun oldum sınava girmedim ve sınavsız geçiş hakkımı kullandım ilk tercihlerde yerleşemedim ikinci tercihleri de dün yaptım. 94 doğumluyum ve yaşı küçük olana öncelik olduğu için bir kaç ekstradan yer yazdım kararsız olduğum bi kaç şey var;
        1.Sınavsız geçişle açıköğretimi tercih edebilir miyim ?
        2.Bir yükseköğretim kurumunu kazanıp gitmezsem seneye sınav veya OBP puanım düşer mi ?
        Lütfen cevaplarsanız sevinirim, iyi günler.

  62. iyi günler. ben mesleki ve teknik anadolu lisesi anestezi bölümü mezunu olacağım bulunduğumu yerde geçiş yapacağım bölüm yok istediğim şehire puanım yetiyor fakat meteb içi alıyor eğer tercihlerime yazarsam hiç mi şansım yok yazmamam mı gerek?

    1. Tercih listesine alabilirsiniz.METEB içi kontenjan dolmadığında METEB dışından da alabilir. Ama düşük bir ihtimal olduğunu da unutmamalısınız.

  63. Hocam ben İvrindi mesleki ve teknik Anadolu Lisesi (sağlık meslek eski adı) mezunuyum 2015 ben 3 numara mı yoksa 4 numara mı oluyorum?

  64. Hocam ygs1-172 okul puanımla Y-ygs1 215 ben meslek lıselı cıkıslı degılım makina bolumu istiyorum.Terchlerımde İlk sırada pamukkale myo var ikinci ogretım oranın AOP puanı 369 ygs kontejyanı 24 yerlesme sansım varmı cevaplarınızı beklıyorum 2012 mezunuyum.Dıploma puanım 72 aop puanım 370

  65. Hocam bu ygs %60 sınavsız %40 ı ygs puanıyla alımı bu sene kesınleşti mi yani benim puanım 306 marmara adalet 302 yle almış görünüşte girer görünüyo ama ygs kontejanı kesın var mıdır ona höre özel üniversiteye tercih yapacagım

  66. Hocam ben meslek lisesi grafik bolumu mezunuyum ama adalet okumak istiyorum ama duyduguma gore puanim yetse de oncelik adalet meslek lisesininmis girme ihtimalim yokmus istedigim yere dogru mudur

  67. hocam merhaba gidecek olduğum yerin yerleştirme öncelikleri 14.2.D.96 ve OBP si 375. bende bu yıl yeni mezun oldum meslek lisesinden METEB DIŞI tercih yapacağım benim OBP puanımda 406 sizce ben buraya yerleşebilir miyim ? sağolun .

  68. Snavsz geciste ygs kontejani dolmadiginda nolucak tekrarmi snvsz gecsle ogrenci yerlesicek ? O zamn da mu okul kodu 3 olaar girrcek ?.

    1. Dolmayan YGS kontenjanı Sınavsız geçiş kontenjanına aktarılır. Örneğin 3 kodlu tercih edenler yerleştiği halde açık varsa “2” lerden devam eder. Ama tabi ki öncelik yine “4” ve “3” lerindir.

  69. Hocam iyi günler : yaptığımız sınavsız geçiş bölümlerin de 2. öğretim e yerleşim durumu 1. Öğretime göre daha yüksek olma olasılığı var mı ?

  70. Ben adalette tercih edicem ama 14 2 i 96 yaziyor 14 tutuyor tabi 96 da ama 2 i benle bi alakası yok ben düz liseyim sizce tercih etsem bi sıkıntı olurmu

  71. Selamın aleyküm biz Sınavsız geçiş Hakkımızı kullanacağız. Puanlar falanda yazıyor bizim puanlar diploma puanı üzerinden hesaplanıyor. Mesela benim puanım 68.70 falan nasıl olacak.

      1. hocam geçen sene sınavsız geçiişte 2d97 le kapatmış bir bölüme yerleşme şansımız nedir biliyosunuzki kontejanların %40 ı genel liselilere verildi bu bizi nasıl etkiler ? iyi günler

  72. hocam ben kendi bölümüme geçiş yapmak istiyorum yani anesteziye .” 40*0,4= 16 kişilik kontenjan ise YGS puanı ile tercih eden alan dışı ve genel lise öğrencilerinin olmuş oluyor.” yazılmış yani bu alan dişi 16 kişi başka bölüm hemşirelik falan olarak mı yoksa düz lise olarak mı . ben sınıfta 12. yim hemşirelikten birisinin önüme geçme şansı var mı onlarla eşit miyiz geçiş konusunda

      1. yani onlarda benim bölümümde eşit hakla geçicek hocam zaten sınıfımız 24 kişi 15 kişi max. geçicek oda başka bölüm gelip tercih etmezse en iyi ihtimalle 9 kişi açıkta kalıyor. biz ygs sınavına falan girmedik üniversite okumadan nasıl atanıp çalışıcaz . devletin buna bir çözümü vardır umarım

  73. hocam ben anadolu tekniki ve meslek lisesi bu yıl anestezi mezunuyum benim bulunduğum şehir (kırıkkale) sınavsız geçiş hakkım var fakat hemşirelik gibi bölümlere geçiş hakkı varmış. açıkta kalma ihtimalim var mı

    1. Aşağıdaki bölümlere tercih hakkınız var. Eğer yerleştirme önceliklerine dikkat ederek tercih yaparsanız yerleşme şansınız olur.
      Ağız ve Diş Sağlığı
      Anestezi
      Elektronörofizyoloji
      İş ve Uğraşı Terapisi
      Odyometri
      Podoloji
      Sağlık Kurumları İşletmeciliği

  74. Hocam iyi gunler ben 2013 meslek lisesi mezunuyum bu sene direk gecis hakkimi kullanmak istiyorum sizce girme şansim varmi

  75. merhaba hocam bu sene sınavsız geçiş yapmak istiyorum. meslek lisesi 1994 yıl mezunyum .makina bölüme bana yol gösterirmisiiniz nasıl yapılır.geçen yıl 600 tl istediler kayıt için gidemedim .hocam tekrar yardımcı olurmusunuz.

      1. sınavsız başvuru nasıl yapılcak .hangi tablolara bakaılack 3 a- mı 3 c mi yardımcı ol hocam lütfen.

  76. Hocam ben 2014 kız meslrk lisesi çocuk gelişimi mevzunuyum grçen sene bir yer tutmadı bir sene daha hazırlanıyorum sınavsız geçiş sosyal hizmetler istiyoru. 2015 mevzunları ilk alınıcak evet ama yaşım kimlikte küçük bi bakımdan şanslıyım . Sosyal hizmetler iki yıllık okusam çalışma yerlerim nereler olur sizce ne yapmalıyım kafam çok karışık

    1. Yaş en son kriter olduğundan size fazla avantaj sağlamaz. Eski mezunlardan alan programları tercih etmelisiniz. (Bu arda mevzun diye bir kelime de yok 🙂
      Bölümle ilgili genel bilgilere şu sayfadan ulaşabilirsiniz.

  77. Mrb hocam ben anadolu meslek lisesi büro yönetimi ve sekreterlik mezunuyum sinavsiz gecisle odyometri olurmu hocam obp 398 sansim varmi

  78. Mrb hocam ben, çocuk gelişimi 2015 mezunuyum lys sınavına girdim istediğim gibi gelmedi ve sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. OBP puanım 327 sizce yerleşebilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim..

    1. Sadece puana bakılıyor. Önce mezuniyet yılı, sonra okul türü, sonra meteb önceliği sonra puan ve doğrum tarihi sıralamasına dikkat etmelisiniz. Tüm programlar şu linte var yerleştirme önceliklerini inceleyiniz.

  79. Hocam ben meslek lisesi halkla iliskiler mezunuyum bu sene mezun oldum 2 yillik sinavsiz gecis hakki olarak ozel universitede yine ayni bolumde tam burslu okuyabilir miyim?

  80. Hocam ben laborant ve veterinerlik okumak istiyorum ama düz lise cikisliyim sıkıntı olurmu

  81. Hocam bu sene tercih yapmazsam seneye sınava tekrar girdiğimde okul puanı gelicekmi?

  82. Bu Sene (2015) De Yeni Mezun Oldum

    Mezun Olduğum Okul Türü
    Endüstri Meslek Lisesi (2)

    Ankarada Yaşıyorum Üniversiteye ankarada Devam Etmek İstiyorum Metebim (İ)

    Doğum Yılım 1997

    Ankara İçinde Oturduğum Ve Ankarada Okumak İstediğim İçin Tercihimi Ankara İçindeki Üniversitelerden Yapıcam
    Bölümüm Elektrik-Elektronik Bölümü

    Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okuluna Gitmek İstiyorum

    2015 ÖSYS Yöp Kılavuzunda Yerleştirme Önceliği
    Elektronik Bölümünde ( 14,4,D,96 )

    Benim İse Yerleşme Önceliğim ( 15.2.İ.97 )

    Girme Olasılığım Hakkında Bana Bilgi Verebilir Misiniz ?

      1. Cevabınız İçin Çok Teşekkürler

        Ankara İçinde Oturuyorum
        Elektrik – Elektronik Teknolojisi Bölümünden Bu Sene Yeni Mezun Oldum
        Rica Etsem Bana Tercih İçin Yardımcı Olabilir Misiniz ?
        Aklım Çok Karışık
        Yerleşme Önceliğim ( 15.2.İ.97 ) Bu
        Ankara İçinde Hangi Üniversitelere Gidebilirim
        Yönlendirdiğiniz Sitelere Baktım Ama Dediğim Gibi Aklımı Karıştırdı rica Etsem Yardımcı Olabilir Misiniz ?

        Girmek İstediğim Bölüm

        Elektronik Teknolojisi

        Ve Elektronik Haberleşme Teknolojisi

  83. Mrb hocam ben ilk ve acil yardima gecis yapmak istiyorum fakat okul kodum 2 ve her yer 3 ile aliyor.bende kilavuza baktm kilavuzda oncelk yeri ve puan yeri bos tireler var bn buralari terch etsem gelrmi ? O uniler kosulsuzmu aliyor yani

    1. Yerleştirme önceliklerinde çizik olup puan kısmında değer varsa sınavsız geçişle kontenjanı dolmayıp aynı zamanda YGS puanı ile de öğrenci almıştır. Hem yerleştirme öncelikleri hem de puan kısmı çizgi ise yeni açılmıştır. Her ikisi içinde şansınızı deneyebilirsiniz. Ama kesin yerleşirsiniz diyemeyiz.

  84. Hocam benim şuan da sınavsız geçiş hakkım var tercih yaparken kriter olarak ygs puanımı mı alıcaklar yoksa karne notu ortalamasımı ?

  85. Bu sene çocuk gelişiminden mezun oldum, diploma puanım 62 geldi. Kendi bölümüme yerlesebilecegim yerler varmı ve meteb dısına yerlesebilirmiyim?

  86. Hocam iyi akşamlar 2015 anadolu teknik lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum diploma puanım 57 sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum şansım varmı

  87. Sınavsız geçişte puan türü önemli midir? Mesela 250ile alan bir üniversite ygs 6 türünden alıyorsa benim ınavsız geçişte ygs 6 ile alakam var mı?

  88. Hcm bnm bolumum cocuk gelisimi gecen yil mezun oldm bu sene sinavsiz gecis hakkimi kullnamak istiyrm dip:78.36 acaba gelirmi

  89. hocam mrb. ben geçen sene sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve 1 hafta sonra kaydımı sildirdim bu sene tekrar kullanmak istiyorum gelme ihtimali varmı yoksa boşa kullanmayayımmı ?

    1. Öncelik 2015 mezunlarının. Tercih edeceğiniz okul ve programa göre yerleşip yerleşemeyebilirsiniz. Aynı tercih formu üzerinden YGS puanı, sınavsız geçiş tercihi yapabiliyorsunuz. Boşa kullanmak diye birşey olmaz. Zaten yerleşirseniz okursunuz yerleşemezseniz de birşey kaybetmiş olmazsınız.

          1. Pardom hocam bölümün tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik gelme ihtimali varmı yoksa boşa tercih yapmayayimmi

  90. Mrb hocam, ben size meslek hakkinda bisey sormak istiyorum ağız ve diş sagligi, büro yonetimi ve yonetici asistanlik, hukuk sekreterliği, insan kaynaklari, işletme yönetimi, odyometri, sağlik kurumlari isletmeciligi, tibbi dokumantasyon ve sekreterlik, tibbi tanitim ve pazarlama sizce hocam bu bolumler arasindan en iyi iş imkani hangisinde var?

  91. Hocam motorlu araçlar bölümü anadolu teknik lise 2015 mezunuyum kocaeli ihsaniye myo otomotiv teknolojisi yerleşebilirmiyim geçiş hakkımla diploma puanım 71.78

  92. Hayir agrida yasamiyorum .k.marastayim ora meteb ici alms bn terch etsem glmez mi dyrm.evde hasta bakimini secmicem ztn ilk ve acil yardimi secicem orasi bitek okul kodu 2 ile aliyor iste

    1. Hem puan hem yerleştirme önceliklerinde varsa yeni açılmış bir programdır. Net birşey söyleyemeyiz. Ama yerlş.önceliklerinde kesikli çizgi var puanda varsa sınavsız geçişlilerin hepsi yerleşebiliyor demektir ve şansınız yüksektir.

  93. Mrb agri ibrahim cecen uni 2014 de ilk ve acil yardima 14 .2.i.96 olaraktan almis.bn yasli bakimi okuykm bnm okul kodum 2 orayi yazsam gelirmi bu yilda ama bn marastayim

  94. Hocam elektrik-elektronik bölümü teknik lise 12.06.2015 mezunuyum ankara üniversitesi biyomedikal cihaz teknolojisine yerleşebilirmiyim geçiş hakkımla diploma puanım 77,86

    1. 310,60000 14,4,İ,96 yerleştirme önceliklerindeki “4” anadolu teknik lise mezunları ile kontenjanın dolduğunu gösteriyor. Yine de şansınızı deneyin.

        1. Yerleştirme öncelikleri sütununda değer olunca bunun OBP puanı olduğu anlaşılır.(Diploma notux5) Yerleştirme öncelikleri sütunu boşsa puan YGS puanıdır.

  95. iyi günler kırşehir aşıkpaşa mesleki ve teknik anadolu lisesi 2015 yılı adalet mezunuyum 2 yıllık geçiş hakkımı kullancam diploma notum 67.84 ankara’daki adalet okullarına yerleşme şansım varmı ?

  96. hocam geçen sene mezun oldum sınavsız geçiş yaptım ve okula kayıt yaptırdım bu sene tekrar trcih yapıp yeniden yerleşebilirmyim

    1. Ölü tercih farklı bir kavram. Üst tercihlere yerleşme ihtimaliniz yüksek olan düşük puanlı alt tarafa puanı yüksek ama yerleşme şansınız düşük olan bölümleri yazmaya ölü tercih denir. Bilemiyorum.

  97. Mrb hocam ben anadolu meslek lisesi büro yönetimi ve sekreterlik mezunuyum dokuz Eylul universitesi odyometri bolumune gecis yapmak istiyorum ama edindigim bazi bilgilere gore bu bolume gecis yapabilmek icin universitelerin bazi sartlari varmis ogrencilerde gorme bozuklugu vs olmamasi gerekiyomus bu dogru mu hocam bi bilginiz varmi bende 1.25 oraninda gorme bozuklugu var tercih yapsam kayit yapamazmiyim? Simdiden tesekkurler..

  98. Hocam son yazım size kontenjanlar açıklanmış ve dediginiz gibi düz liselere ayrı bi bölüm görünüyor bu bilgi doğrumu vede ben tercih edince okul puanım kesin etki edecekmi

  99. Hocam ben gecs yapicam fakat sizde yukarida soylemissiniz .eger okul kodunnz 2 iise gecme sansiniz cok dusuk diye. Bn yasli bakimi meznuym ilk ve acil yardmi terch edcm fakat oncki yyil okul kodu 3 le alms bna gelmezmii ? Obp puanm hsplndgnda 447 yapiyor. ve 3 olan yerleri yazarsam olmszmi yani

  100. Hocam merhabalar,

    Adalet bölümündeki 900 kodu kesin olarak kalktı mı,
    yoksa yine bu sene de uygulanacak mı, danıştayda bir karar aldığı söyleniyor.
    Bu karar uygulanacak mı, biliyorsunuz ki her alınan karar uygulanmıyor.
    900 kodun net olarak olmayacağını ne zaman söyleyebiliriz

  101. Hocam Allah razı olsun bu siteyi yaptığınız için.Sınavsız geçiş hakkında fazla bir bilgi edinememiştim bu siteyi görene kadar.Gerçekten çok iyi bir iş çıkarmışsınız Allah razı olsun başarılarınızın devamını dilerim gerçekten çok başarılısınız.İnşallah ziyaretçi sayınız iyice artar.İyi günler hocam bu mesajı cevaplamasanız da olur bilgi edinmek için yollamadım sonuçta görmeniz yeter benim için iyi günler 🙂

  102. hocam ben meteb dışı tercih edecem meteb içi yazan yerlere giremem mi bu okulun koydugu bir kural mı

    1. Sınavsız geçiş sisteminde; her öğrenci kendi ilinde önceliklidir. Eğer ilin öğrencileri kontenjanı doldurmuyorsa il dışından da öğrenci alınır. (Ama okul türü anadolu yada teknik lise olanlar meteb içindeki meslek liselilerden önceliklidir.)

  103. hocam bu %60 sınavsız geçiş %40 ygs puanı sistemi bu seneki tercihlerde de geçerli mi yoksa önümüzdeki seneden itibaren mi başlayacak? eğer bu seneki tercihlerde geçerli olacaksa tercih yaparken sistem otomatik olarak sınavsız geçiş puanımıza bakar değil mi? çünkü ben ygs sınavınada girmiştim, yani ygs puanıma felan bakılmaz değil mi tercihlerimde? (alan içi tercih yapacağım.)

    1. Bu sene geçerli olup olmayacağı belli değil. Sınavsız geçiş öğrencileri otomatik olarak %60’lık kısımda değerlendirilir. Başvuru formunda okulunuzu ve bölümünüzü girmiş oluyorsunuz.

  104. Hocam ben de maliyeye gitmek istiyorum ama bende düz lise mezunuyum sizce şansım varmi puanım 230 ygs 6
    Bide benim anlamadigim bunlar nasil obp ye yerlesiyor boyle bir puan aciklamasi yok heryerde ygs puaniyla giriş var

    1. Yeni sistemin uygulanıp uygulanmayacağı belli değil. Uygulanmasa bile dediğiniz gibi çoğu programın kontenjanı sınavsız geçişle dolmadığından YGS puanı ile almış. Bu puanla yerleşebileceğiniz pek çok program var. Şu sayfadan bakabilirsiniz.

  105. Ben girdigim ygs bölümünden 2 senelik tercih edicem sonuçta kendi bölümüm okul puanı eklemcekmi bende düz lise mezunuyum açık ve net girebilirmiyim kesin bi bilgi değil farkindayim ama açık kalirsa ilk tercihten yerlesebilirmiyim misal maliye gibi

  106. Puanı 256 olan bir üniversiteye 297 ile girme şansım nedir kontenjanı 70 varsayalım veya 50.Biraz tahmin yürütebilir misiniz?

  107. Merhaba Hocam

    Ben 2000 yılında Sağlık Meslekten mezun oldum. Bu sene YGS ye girdim

    Şimdi Sınavla kendi bçlümümün yüksekokuluna girebiliyormuyum.

    yoksa sınavlıda olsa öncelik yeni mezunlara mı verilcek

    1. Üstte yazan sistemin bu sene uygulanıp uygulanmayacağı belli değil. Ama mezuniyet yılınızdan dolayı sınavsız geçişte de çok avantajlı sayılmazsınız.

      1. Hocam bu üstteki sistem bu sene uygulanırsa YGS puanıyla yeterli puan aldığım takdirde yerleşebilir miyim.

        2000 yılında mezun olduğum için yaştan dolayı giremeyebilirmiyim. yeni mezunlarmı öncelikli olacak YGS ile geçişlerde. yoksa yaş önemli değil puanamı bakacaklar

  108. Hocam iö ile normal arasında herhangi bir fark varmı diploma konusunda iö okursam dgs sınava girmem de bi engel olur mu?

  109. Hocam biliyorum yorum sorusu bu ama bi yardimci olun sizce sinavsiz gecis yapmak mi daha mantikli yoksa bir yil daha hazirlanip 4 yillik universite kazanmak mi lutfen ??

    1. Eğer kendinize güveniyorsanız bir yıl daha çalışıp 4 yıllık kazanmanız mantıklı. Ama bu arada şunu da yapabilirsiniz.Sınavsız geçişle tercih yapıp yerleşin. Kaydınızı dondurun ondan sonra hazırlanın. (Hemen söyleyim. Sınavsız geçiş bölümünüze yerleştiğinizde bir sonraki yıl okul puanınız düşmez.)

  110. Hocam bu sene kiz meslek lisesi cocuk gelisiminden mezun oldum sosyal hizmetlere sinavsiz gecis yapmak istiyorum daha sonra dgs sinaviyla 4 yila tamamlamayi dusunuyorum fakat anlamadim bir sey var 4 yillik sosyal hizmet okuyanla ben bir olcam mi mezun olduktan sonra ? Tesekkurler simdiden

  111. Merhabalar hocam. Meslek lisesi bilişim bölümünden bu sene mezun oldum. Barajı geçtim fakat istediğim bölüm için puanım yeterli değil. Bu sene 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanmayı düşünüyorum ama aynı zamanda seneye tekrardan hazırlanmayı planlıyorum. 2 yıllık geçiş hakkımı kullandıktan sonra seneye tekrardan ygs ye girdiğimde puanımda kesilme olacak mı? Olacaksa ne kadar olacak? İlginiz için teşekkürler 🙂

  112. Merhaba ben Ticaret Meslek Lisesinden mezun oluyorum bu sene.Bölümüm muhasebe ve finansman.Bankacılık ve Sigortacılık bölümüne sınavsız geçiş yapmak istiyorum şehir dışı.Diploma puanım 59,5.

    Tam olarak nasıl hesaplanıyor bilgi verir misiniz?

  113. Hocam merhaba, ben 2014 yılında sınavsız geçişle yerleştim ama bu yıl yine sınavsız geçiş hakkımla başka bir bölümü tercih etmek istiyorum. Ygs sınavına da girdim. Fakat bu durumda ben sınavsız geçişe olan kontenjanından mı tercih yapacağım, yoksa ygs puanıyla olan kontenjanından mı? Yoksa her ikisinide tercih edebilir miyim?

  114. Hocam peki sinavsız gecisde kontenjan bölündügünde meteb dısı teknik lise yerlesemez mi 14.2.İ.96 30 kontenjandan

  115. Merhaba hocam, MAÖL Elektrik-Elektronik bölümü mezunuyum. 2014 ÖSYS Sonuçlarına göre alan dışı önlisans bölümü kazandım fakat mezun olamadığım için gidemedim. 2015 yılı başında mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. ÖSYM’ye 2014 yılında kazandığım bölüme mezun olamadığım için gidemediğimi dilekçe ile bildirdim fakat geri dönüş olmadı. Bu sene sınavsız geçiş yaparken puanım düşer mi? Ayrıca ÖSYM sayfamdaki eğitim bilgilerimde diploma notumda bir düşüş yok.

  116. Ama şöyle bisey var egerki mesk liseleri obp yerlesiyosa osym ygs puaniyla neden aciyorki bölümü dimi

  117. Yine ben maliye bölümünü sectim diyelim 40 konfenjanli bir yer burayı ilk tercihte 25 kişi secti ondan sonra sira bana geliyor dimi?
    Diğer sorum 2 senelik maliye seçersem alan dışı oluyor dimi?
    Öbür sorum DGS sinavina girme hakkim varmi?

    1. Sınavsız geçişle kontenjanı dolmuyorsa YGS puanlılara sıra gelir. Ticaret lisesi mezunu değilseniz sizin için alan dışı olur. DGS hakkınız olur.

  118. İyi günler..Ben 2013 sağlık meslek lisesi mezunuyum ve aynı zamanda memurum.Bu sene eğitim durumu tayinin de 2 yıllıklar da kabul edildiği için 4 yıllık olmazsa 2 yıllık Fizyoterapiye geçiş yapmayı düşünüyorum.Sorum şu:Acaba bütün 2 yıllık Fizyoterapi bölümleri olan üniversitelere geçiş yapabilir miyim yoksa belirli üniversiteler mi? Teşekkürler..

    1. Şu sayfada yer alan tüm okullara tercih hakkınız var. Ama asıl problem önceliğin son mezunlara olması. Eski mezunlardan ve METEB dışından alan programları tercih etmelisiniz. Yerleştirme öncelikleri 13 yada daha küçükle başlayıp aynı zamanda “D” ifadesi olan programları incelemelisiniz.

      1. peki ben bu bilgilere nerden ulaşabilirim biraz araştırdım ama çok bilgi sahibi olmadığım için doğru bilgiye ulaşamadım.

  119. Kafanızı şişirdim ama bi son sorum maliye bölmünde öncelik diye bisey yok digerleri gibi meslek vb. Birşey istemiyor görünüyor bu doğrumu?

  120. s.a hocm ben geçen sene sınavsız geçiş yaptm yerleşirme önceliklerini dikkate almadan yerleşemedim bu sene tekrar yapmayı düşünüyorum sizce nelere dikkat etmeliyim ? şimdiden tşkler

    s.a hocam örneğin makine önlisans bölümünden mezun olduk diyelim aöf lisans dikey geçiş için işletme bölümünü yazabilirmiyim

  121. İyi günler hocam.Kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü 2015 mezunuyum.OBP puanım;416.67 sınavsız geçiş hakkıyla METEB dışı tercihte bulunduğumda yerleşme olasılığım nedir sizcee yadaa direk özel okula mı gitmeliyim açıkta kalmaktan korkuyorum.

    1. OBP Puanı, okul türü önceliği ve METEB önceliğinden sonra gelir. Puanınızın yüksek olması kendi ilinizdeki programlar için size öncelik sağlar. Okul türünüz Anadolu olsaydı özel okulların tam burslu kontenjanları için avantajlı olabilirdiniz. Ben bilgi verebiliyorum. Yorum yada fikir verme konusunda yardımcı olamıyorum.

  122. Kısacası bende saglik okumak istiyorum ama istenilen sartlari var yani benim bilimum dışında o beni etkiler mi vede sadece puanım tutması yeterlimi

  123. Şimdi 2 senelik bölümlerde istenilen şart diye diyer var orda sayilar yaziyor tabi onlarinda bi açıklaması var ama şimdi soruma gelcek olursam ben düz liseyim benimde o okula girme şansım varmi ilk tercihte

    1. Geçen seneye kadar uygulama şu şekilde idi kontenjanın tamamında öncelik sınavsız geçiş öğrencilerinin olup, boşluk kalırsa düz lise ve alan dışı öğrenciler puanla yerleşiyordu. Eğer yukarıda bahsedilen uygulama bu yıldan itibaren geçerli olursa kontenjanın belli bir kısmı sadece düz lise ve alan dışından tercih yapanlara verilecekki bu sizin şansınızı artırır.

  124. Hocam merhaba öncelikle böyle bir site yaptığınız için size minnettarım. Benim sorum su hocam ben 2014 meslek lisesi menzunuyum. Ozel bir univ tercih edeceğim . 2 yıllık geçiş hakkimi kullanmak istiyorum. Peki %100 burs tutma ihtimali var midir yoksa kesinlikle %100 olmaz mi 🙂 teşekkürler

    1. Porgramların yanında Tam burslu diye yazar ve yerleştirme öncelikleri yazar. Yerleştirme öncelikleriniz uyuyorsa yerleşirsiniz uymuyorsa yerleşemezsiniz. (Örneğin sadece Anadolu Teknik Lise mezunu olanlar yerleşiyor olabilir yada OBP puanı 450 ve üzerinde olanlar gibi. Kılavuzda hepsi görülecek.)

  125. Hocam ben 201.8 oluyor üniversite puanımda istedğim üniversite 210 diyor 2 yıllık şifa üniversitesinde sağlık bölümü sizce gelir mi 2015 verilerine göre hani puanlar düşecek felanda diyorlarya ilk sıraya yazsam ne olur ? bilmiyorum demeyin tahmininiz nedir gelir veya gelmez ?

    1. özel üniversite tercih yapcam endsütri meslek mezunutum 2 yıllık ağız ve diş düşünüyorum ???

    2. Ben tahmin sorusu değil sınavsız geçiş öğrencilerinin bilgi sorularını cevaplıyorum. “bilmiyorum demeyin” ne demek. Rehber öğretmen değilim. Sınavsız geçiş ile ilgili bilgi sorunuz varsa sorun.

  126. Hocam ben 2 yıllık sağlık bölümü tercih edicemde bu sene ben okul puanıyla beraber 201 aldım istedğim bölüm 217 diyor ilk tercihime yazsam gelme olasılığı varmı acaba ?

    1. İlk tercihinize yazmanız en çok istediğiniz programın bu olduğunu gösterir. Size bir avantaj sağlamaz. Bu yıl taban puan düşerse olabilir. Tahminle bu iş olmaz. Tercih edip sonucu bekleyeceksiniz.

      1. gideceğim üniversitede özel bir üniversitede biz 2014 puanlarına göre mi tercih yapcaz ? yoksa 2015 puanı açıklandıktan sonramı ona göre tercih yapcaz ? düşerse sizce kaç puan düşer ?

        1. Tabi ki 2014 puanlarına göre 2015 puanı demek bu seneki yerleştirmelerde sonra oluşacak puan demek. “Sizce kaç puan düşer” sorusu bana göre bir soru değil.

  127. alper hocam bnm bolumum hasta ve yasli bakimi bu bolumden yeni mezun oldum sinavsz gecis hakkimi kullanmayi dsnyrm ama bu bolumler cok iyi bolumler puanlari yuksek yani orngn : fizyoterapi var bu yuksek bolumleri terch verse alinirmiyz sizce luffen bizi bilgilendirin kimse bizim bolumle ilgili bisey bilmiyor

    1. Ben rehber öğretmen değilim bu nedenle yorum sorularına yanıt veremiyorum. Bilgi sorunuz varsa sorabilirsiniz.Size önceden de aynı yanıtı vermiştim.

  128. Hocam merhaba sımdı meslek lıselılerın şansı azaldıysa ben gelışım unuversıtesı otomotıv teknolojısı 50 burslu dusunuyorum yazmak 2012 meslek lısesı metal bolumu mezunuyum gırme ıhtımalım yuksek demıstınız sımdı azaldımı ? bırde sınavsız geçıs bolumlerımı önleremı yazmalıyım yoksa arkalarada yazsam sansım aynımı kalır veya azalırmı teşekkurler

    1. Kılavuz yayınlanmadan net bir şey söylemek zor. Siz kendi istek sıranıza göre en çok istediğiniz programdan en az istediğiniz programa göre bir tercih sıralaması yapacaksınız.

      1. peki hocam sınavsız geçiş bölümlerimi biraz gerilere yazsam 9 10 11 sıralara gıbı bır sıkıntı olurmu yanı şansım azalırmı atıyorum 1 2 3 4 5 tercıhlerım gelmezse kendı alanımı onleremı yazmalıyım

        1. Önce yerleşme şansınız düşük olsa bile en çok istediğiniz programları sonra yerleşme şansınızın daha yüksek olduğu programları yazmalısınız. Bir bölümü başa yada sona yazmak size avantaj yada dezavantaj sağlamaz. Siz kendi istek sıranızı belirtmiş olursunuz. İlk tercihinizden itibaren sistem bakar hangisine şartlarınız sağlanıyorsa ona yerleştirir.

  129. sa hocm 2 yıl kazandık diyelim 2 yılda açıköğretim kazandık askerliği 5 ay yapabiliyozmu

  130. hocam üniversite tercihlerini yaparken bizi sistem atıyor diye biliyorum öyle mi ? mesela devleti başa özeli sona yazsak öncelik devlete denerler şansımızı özele denemezler di mi ?

  131. Hocam size bi sorum olcak
    Ben geçensene düz lise mezunuyum ben bu sene tekrar ygs ye girerek 251 puan aldum okul puanı dahilinde 285 falan oluyor benim bu sene 2 senelik bi bolume yerlesmem gerekiyor sözün kisasi benim sansim varmi varsada hangi bolumler

  132. napacağmi bilemiyorum hocam lutfen birseyler soyleyn kafa ck karişti sinavsz gecisimde fizyoterapi bolumude vr ama bu bolum ck iyi beni alacaklrni sanmiyorum

  133. Hocam geçen sene önce tercihler ramazanin ortasında başlayıp kadir gecesi belli olmuştu bu sendemi böyle olur

  134. hocam merhabalar

    ben geçen sene sınavsız geçiş hakkımı kullandım izmir 9 eylül üniversitesi çıktı ama lisede eksik kredim kaldığı için gidemedim bu sene oraya gitme şansım var mı yani öyle bişey var mı? yoksa eğer sınvsız geçiş başvuru tarihi nedir hocam?

  135. Hocam sınavsız gecis bu sene kontenjanlar 2 ye mi ayrıldı yani bu sene yürüllüğe girer mi bu sene girerse cok büyük haksızlık olcak

  136. hocam ii geceler ben 2004 – 2005 kiz meslek çocuk gelisimi mezunuyum mezun olduktan snra hic universite sinavina girmedim..fakat simdi bu yil universite okumak istiyorum ve işletme okumak istiyorum acik ogretimden ama napmam gerektigini hic bilmiyorum.okuyabilirmiyim bölüm disi yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler…

    1. Ocak ayında başvuru yapmış olmanız, YGS sınavına girip yeterli puanı almış olmanız gerekiyor. Alan dışı bir bölüme sınavsız geçiş hakkınız yok.

  137. Hocam ben 2. Kez sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tıbbi dökümantasyon antalya ikinci öğretin mi yoksa karabürk Ağız ve Diş Sağlığı ikinci öğretim mi hangisinin gelme ihtimali daha çok

    1. Antalya Tıbbi Dokümantasyon 2.öğretim eski mezunlardan almış, Karabük Ağız diş sağlığı son mezunlarla kontenjanı doluyor. Bu durumda Antalya yerleşme ihtimaliniz daha yüksek.

  138. Alper hocam sizi bir sorum daha olacak ben şimdi bozkır myo mimari resterasyona sınavsız ollarak yerlesdim mesala oo anda ikinci ünüversite aöf okuyabilirmiyim cebenızı bekliyorum hocam bana kızmayın hocam bu son sorum tesekür ederim hocam

  139. merhabalar bu sene meslek lisesinden mezun olucam ve 2 yıllık geçiş hakkımla yerleşebilirmiyim bilginiz dahilinde fikrinizi almak istiyorum.
    Lise Mezuniyet Puanı: 67.16
    Ortaöğretim Başarı Puanı (500 üzerinden): 335.8
    0,12 katsayılı OBP: 40.296
    0,18 ek katsayılı OBP: 60.444 (Ek puanlı)
    gitmek istedıgım üniversite ege myo lu 2014 tarihinde aldıgı 3a tablosundaki bilgilerde bunlar
    316,15000 14,3,İ,96
    şimdiden teşekkür ederim iyi günler

    1. Yerleştirme önceliklerinde yer alan “3” son yerleşen öğrencinin okul türünün Teknik Lise olduğunu gösteriyor. Siz meslek lisesi mezunu iseniz okul türünüz “2” olduğundan puanınız yüksek dahi olsa okul türü önceliğinden dolayı şansınız çok az olur. Hesapladığınız ek puanlar alan dışı 2,4 yıllık ve alanınızdaki 4 yıllık programlar için geçerli. Sınavsız geçişte ek puan diye bir şey yok. Zaten meslek lisesi olmanızdan dolayı avantajlısınız.

  140. Merhaba, sınavsız geçiş ile vakıf üniversitelerine geçiş oluyor mu oluyorsa nasıl oluyor burs imkanı var mı ? Teşekkür ederim.

  141. Hocam klavuz yayinlandiginda kesinlesir dimi bu olay yani tam bir haksizlik madem boyle bisey yapilacak sene basinda haber verilmeliydi rezalet bi sistem

  142. Hocam merhaba,YÖK böle bi resmi yazı yayımlamadı daha sizce bu sene geçerli olacakmı?

  143. Hocam benim bundan anladigim su ben makina okuyorun ama saglik bolune yani alanim disindaki tercih sansim var mi ben adalet tercih etmek istiyorum bu kanun ile hakkim oluyo degil mi?

  144. hocam son dadikada yaptılar mı cidden böyle bi şey ya,bu önümüzdeki tercihlerde geçerli olucak yani ?

  145. HOCAM MERAHABA BEN SAĞLIK MESLEK LİSESİ 2008 MEZUNUYUM ANKARADA 83 PUAN İLE ilk ve acil yardım için ÖZELE YERLEŞME ŞANSIM OLABİLİRMİ?AYRICA BU HABER İLE İLGİLİ BU SENE UYGULAMAYA GİRMEYECEKMİŞ NE KADAR DOĞRU?

    1. Geçen yıl ki yerleştirme önceliklerine göre, ücretli de olsa yerleşme şansınız çok zor. Ama YGS puanınız varsa puanlılar için ayrılacak kontenjandan belki faydalanabilirsiniz. Kılavuz yayınlanmadan net bir şey söylemek zor.

      1. Hocm peki istanbula girme şansımdamı zor? Klavuz yayımlanmadan birşey yapamayız biliyorum ama sadece ihtimal vArmıdır onu merak ediyorum.

  146. alper hocam ben 2014 meslek lisesinden mezun oldumda bozkır myo mimari resterasyona mobilya ve iç mekan tasarımdan ğeçişim gözüküyor geçiş yapabilirmiyim

    1. Sorunuzu daha önce de cevapladım diye hatırlıyorum. Geçen yıl ki yerleştirme öncelikleri sütunu boştu. Yani sınavsız geçişlilerin hepsi yerleşmiş kontenjan dolmadığından YGS ile de öğrenci almıştı. Şimdi durumunuz bu yıl ki ayrılacak kontenjana ve başvuranların yerleştirme önceliklerine bağlı.Tercih edip sonuçları bekleyeceksiniz.

  147. Merhaba hocam benim sizlere bir sorum olacak ben bu sen baraji gecemedim fakat kendi puanima göre gidebilcegim yerleri seçtim ygs 6 puanım 156 yerleştirme ile 189 oluyor ben bu puanla dış ticaret lojistik muhasebe büro yonetimi vb bu sadece ygs 6 ile alan tabiki ygs 4 ile alan bolumlere de yazabiliyorum mehmet akif ersoy üniversitesi istiyorum dış ticaret 156 puan ile alıyor bu %40 lik bölümde yerlesme şansım var mı ben düz lise öğrencisiyim teşekkür ederim cevabınız için simdiden

    1. Net bir şey söylemek mümkün değil. Ama geçen seneye göre alan dışı ve genel lise öğrencilerinin bu yıl şansının daha yüksek olacağını söyleyebilirim.

  148. Hocam mrb ben geçen sene sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve yerleştim bu sene tekrar kullanmak istiyorum samsun ikinci öğretim istiyorum yerleşme Önceliklrinde çizgi var gelme olasılığı varmı bu durumda

  149. Ben 99 imam Hatip lisesi mezunuyum ilahiyat istiyorum ygs ye girmedim Sınavsız geçiş Hakkımı kullandım bu durumda Yerleşme sanşım yokmu

      1. ben 2013 meslek lisesi mezunuyum şuan aöf den lisans okuyorum felsefe bölümü.. sınavsız geçiş hakkımı kullanmayı,
        örgün okumyı düşünüyorum böyle bi şansım var mıdır acaba..?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir