Sınavsız Geçiş Kalkıyor Mu 2015

Yazımıza oy verir misiniz?

İlk olarak 2002 yılında uygulanmaya başlanan sınavsız geçiş sistemi, meslek lisesi ve teknik lise mezunlarının, mezun oldukları bölümün devamı niteliğindeki meslek yüksek okulu bölümlerine herhangi bir sınava girmeden devam edebilmelerini sağlamakta. Tabi bu belli şartlar doğrultusunda gerçekleşiyor. (Sınavsız geçiş yerleştirme öncelikleri konumuza bakabilirsiniz.)Yetkililer 2010 yılında sistemin kalkabileceğine dair açıklama yapmış ancak daha sonra uygulama devam etmişti. Bu açıklama ile tedirgin olan meslek lisesi öğrencileri her sene benzer soruları sorar hale geldi: “Sınavsız geçiş kalktı mı?”, “Bu yıl sınavsız geçiş var mı?”.

2014-2015 eğitim öğretim yılının başlaması ve YGS başvurularının yaklaşmasıyla sitemiz ziyaretçilerinden de  “Sınavsız geçiş 2015’te uygulanacak mı?” şeklinde sorular sorulmaya başladı. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yüksek öğrenim mezunu sayısının arttırılması yönünde yapılan çalışmaların gündemde olması ve şimdiye kadar aksi bir açıklama yapılmadığı için Sınavsız Geçiş sisteminin 2015 yılında da uygulanacağını düşünüyoruz. Tabi bu konudaki net ve kesin cevabına 2015 YGS Başvuru Kılavuzu Yayınlandığında ulaşmış olacağız.

 

136 yorum

  1. Ben şuan açık öğretim lisesi hasta ve yaşlı bakım okuyorum seneye son şuan üçüncü senem ve bizim sınavsız geçişlerimizin özel üniversite %50 burslu olarak geçiş yapabiliyoruz ben son senemde tercih yapabilir miyim

  2. meslek lisesi elektrik bölümü çıkışlıyım sınavsız geçişten yararlanıp iki yıllık bölüme kayıt yaptırdım fakat okula devam etmedim bir yıl daha hazırlanıp metok tan yerleşmek istiyorum sınavsız geçiş le yerleştiğim için buyıl yapacağım metok tercihlerimde herhangi bir hak kaybı yaşarmıyım vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

  3. hocam merhaba ben saglık meslek lisesinde 11. sınıfı tamamlayıp 12. sınıfa geçtim. okulumu tamamladıktan sonra 2 yıllık paramedık duşunuyordum yanlız 2 yılıkların kalktığını söyledıler ben faydalanabilecekmıyım ? yoksa 2016 son alımmı oldu ? TEŞEKKÜRLER .

  4. Ben 12 düz lise öğrencisiyim acil ve ilk yardım bölümü okumak istiyorum ygs sınavından 285 aldım okul puanıyla 335 oluyor sıralama 190.000 yerleşme durumum ne olur

  5. Mrb.saglik meslek okulunda anestezi att radyoloji gibi bolumleeden mezun olduktan hemsire olarak atanabiliyor muyuz? On lisansta atanan hemsireleri gordum hemsirelik 4 yillik degilmi bu atananlar ne anlamadim.duyduguma gore on lisansta anestezi att okuyanlar kpss tercihinde on lisansta hemsireligi yazabiliyolarmis.eger varsa ne yapmak lazim.simdiden tesekkurler

  6. Saglik bolumlerine ( anestezi ,radyoloji,att) gibi duz lise ogrencilerine ayrilan %40 barajını bu yıl kaldırabılırler mi ? Ve ygs puanım 304 duz lıse mezunuyum bu yıl bu puanla saglık bölümlerine %40 barajıyla yerlesebılır mıyım ?

  7. Zaten taban puanlara baktigimi soyluyorum.hatta orda yazdim bi kac yerin puanini sadece ygs puaniyla yerlesen bi ogrenci bu kadar dusuk puanla yerlesebilir mi? Yani ben ygs kontejanindan yerlesen ogrenci puanini boyle gorunce sasirdim.

  8. Mrb.bu sene ygs girecem.su an universite ogrencisiyim.3.sinif muhendislik.bolumu birakip 2 yillik paremedik istiyorum.sizin dediginiz linkte baktimda yuzde 40 duz lise kontejaninda bu bolume agri ayfin gibi yerlerde 252 yerlesilmis.bu mumkun mu 2014 kilavuzuyla 2015 kilavuzu arasinda cok fark var yardim ederseniz sevinirim.simdiden tesekkur ederim.

    • Çok havada bir soru. Hangi bölüm olduğunu bile yazmamışsınız. Şu sayfada istediğiniz bölüm linkine tıklayarak açılan sayfada 2.tablodaki OBP puanlarını inceleyin. OBP diploma notunuzun 5 ile çarpımı ile bulunur. Puandan önce mezuniyet yılı, okul türü ve METEB önceliği gelir.

  9. Merhaba ben 12. sınıf fen lisesi ogrencısıyım anestezi bölümünü okumak istiyorum.Sağlık liselerine anestezi için uygulanan tercihte öncelik olayı devam ediyormu yoksa herkes eşit mi yani bende sağlık lisesi öğrencisi gibi yerleşebilirmiyim ?

    • 2015 yılından itibaren kontenjanların %60’ı sınavsız geçiş öğrencilerine, %40’ı YGS puanı ile alan dışından tercihte bulunan öğrencilere ayrılmaktadır. Yani %40 kontenjanda sağlık meslek lisesi öğrencilerine öncelik yoktur. YGS puan üstünlüğüne bakılmaktadır.

  10. Merhabalar.
    Hocam ben mesleki ve teknik and.lisesi 11. sınıf öğrencisiyim.
    Şuan inşaat teknolojisi-statik yapı ressamlıgı okuyorum.
    2 yıllık meslek yuksek okuluna gitmek istiyorum.
    Sınavsız geçiş hakkı kalktı diye bir duyum aldım acaba kalktı mı? yoksa kalkacak mı ? Eğer kalktıysa hangi döneme vurdu 2016-2017 ogretim yılını da etkiliyor mu?
    Net bir bilgi verir misiniz teşekkürler.
    Teşekkürler.

  11. Yeni uygulamanın, diğer alan mezunlarının şansını arttırmak açısından olumlu olduğu ortada. Ancak keşke bu değişiklik 2015 ÖSYS başvuruları sırasında anons edilseydi.
    Sadece sınavsız geçiş için 2015 ÖSYS’ye başvuran adaylar, şimdi neden YGS’ye girmedim diye düşünüyorlardır. Bir anlamda maçın 80. dakikasında kural değişikliği yapılmış gibi oldu. “

    Ösym’nin sayfasında bu yazıyı okudum
    Sınavsız geçiş kalktımı ?

    • Meslek yüksek okulu program kontenjanlarının önceden tamamı sınavsız geçiş öğrencilerine ayrılıyor eğer dolmazsa YGS ile alan dışından öğrenci alınıyordu. Ancak geçen yıldan itibaren kontenjanların %60’ı sınavsız geçiş %40’ı YGS puanlı öğrencilere ayrılmaya başlandı. Bu durumda sınavsız geçiş öğrencilerinin kontenjan sıkıntısı ortaya çıktı. Burada bahsedilen konu bu.

  12. mrb ben düz lisesinden cıkışlıyım ama suan ikinci lisemi okuyorum yani meslek lisesini acıktan cocuk gelişimini ve söyle bir duyum aldım artık yatay geciş hakkı kaldırıldı dogrumudur yada ne zaman kalkacak hangi yıl kalkacaktır size zahmet net bir cevap ögrene bilirmiyim?

  13. Hocam öncelikle selamun aleyküm
    Ben 11. Sınıf anadolu imam hatip öğrencisiyim ben universitede anestezi bölümünü okumak istiyorum ancak anestezi nin işi bitti diyorlar birde anestezi ye dikey geçiş hakkı ni kullanarak sağlık lisesindekiler önüme geçecek yani şimdi anestezi benim için hayal mi kalacak ?

    • Anestezi’nin istihdam durumunu bilmiyorum. Yalnız geçen yıldan itibaren sınavsız geçiş kontenjanı ayrı YGS kontenjanı ayrı belirlendiğinden YGS de yeterli puanı almanız halinde yerleşme şansınızın olduğunu söyleyebilirim.

  14. Kızım sağlık meslek lisesinde 10.sınıf öğrencisi;Bugün okula veli toplantısı sebebiyle gittiğimde,10.ncu sınıfların üniversiteye sınavsız geçiş haklarının kaldırıldığı, bu haktan sadece 12.nci sınıfların faydalanabileceği konusunda edindiğim bilgi doğrumudur.
    Eğer öyleyse meslek lisesinde sağlık ağırlıklı eğitimle 4 yıllık üniversite kazanabilmek orta halli bir öğrenci için mümkünmüdür.Bu durumda bir veli pşarak ne yapılmalıdır

    • Yani şunu mu dediler bu yıl 12.sınıfta olanlar sınavsız geçişten faydalanacak ama 10.sınıfta olanlar 12.sınıfa gelipte üniversiteye gitmek istediklerinde sınavsız geçiş hakları olmayacak. Yoksa 10.sınıftan üniversiteye sınavsız geçiş diye birşey zaten söz konusu değil. Bu yıl ki kılavuz yayınlanmadı ama sınavsız geçişin kalkması diye bir şey söz konusu değil.

    • 2015 yılından başlayarak her programa %40 YGS puanı ile öğrenci alınıyor. Örneğin herhangi bir programın toplan 40 kişilik kontenjanı var. 16’sı YGS puanı ile tercihte bulunanlardan alınacak. Sınavsız geçişliler bu 16 kişilik kontenjan için öncelikli olmayacak.

  15. Merabalar hocam
    Sınavsız geçiş kontejanları bu yıl kesin olarak uygulaniyor degil mi ?
    Bir de burda yazdiginiz puanlarda ygs ile alanlar kesin o puanlar araliginda mi almıs ?

  16. hocam merhaba. ben ticaret meslek lisesi mezunuyum bu sene bir sene daha hazırlanmaya karar verdim ilk ve acil yardım bölümünü istiyorum 2 yıllık. ygs 2 den yeterli puan alırsam 300 civari yerleşebilr miyim sağlık meslek lisesi mezunlarından bana sıra gelir mi

    • Öncelikle şunu hatırlatayım 2015 yılından itibaren Sınavsız geçiş kontenjanı ayrı YGS kontenjanı ayrı. Yani siz sağlık meslek liselilerle değil alan dışından tercihte bulunan YGS puanlı öğrencilerle yarışacaksınız. Şu sayfada ilk tabloda YGS puan kontenjanlarını görebilirsiniz.

  17. merhabalar ben 1992 yılı kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum.ayrıca 2 yıllık açıköğretim halkla ilişkiler mezunuyum 2000 yılında mezun oldum.Şu an için sınavsız anaokulu öğretmenliği için başvuru yapabilirmiyim.ayrıca hangi üniversite için yapmam gerekir lütfen baba yardımcı olurmusunuz

  18. meraba..liseden sonraa üniversite sınavlarına girmedim meslek lisesinden mezun oldum yaklaşık üzerinden 5 sene geçti yinede direk geçiş hakkımı kullanabilirmiyim yardımcı olur msunuz ??

    • Sınavsız geçiş hakkınız var. Ancak öncelik son mezunlara olduğundan istediğiniz yere yerleşmeniz zor olacaktır. Ocak ayında başvuru yaparak Temmuz’da alanınızın devamı olan bölümlere tercihte bulunabilirsiniz.

  19. Okul notum 332 bu yil bir yeri tercih yapsam gelirmi acaba ana okul ogretmenligi bolumum secm gelirmi bir yer acaba 2013-2014 yili mezunuyum yapsam bu yil gelirmi bir yer hocam.

  20. Okul notum 332 ygs notum 125 bir yeri tercih edince gelirmi kiz mslk mzunuyum 2013-2014 yili mezunuyum bolumum anaokul ogretmnligi bolumu tercih etsem gelirmi acil cvp verin lutfen

  21. Benim okul puanim332 ygs puanim 125 bir yeri tercih yapsam gelirmi pki bir yer acaba ?2013-2014 yili meznyum gecen yil ynls terch yptim bir yer gelmdi bu yil ypsam bir yer glirmi acaba ???

  22. Ben 2013-2014 yılı mezunuyum ygsye girdim kazanamadı m. Simdi 2014-2015 ygsye gircem eğer kazanamazsam 2 yıllık sınavsız geçiş hakkım var mi acaba?

  23. endüstri meslek lisesi mezunuyum 2014 ygs sınavına girdim tercih yaparak kütahya simav geldi lakin hiç bir kayıt belge vermedim.2015 benim 2 yıllık hakkım duruyomu… ?

  24. merhaba ben şuan anadolu lisesi son sınıf öğrencisiyim adalet bölümünü istiyorum ama meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı olduğu için yerleşememekten korkuyorum meslek liselerine kontenjanın belli bir kısmımı ayrılıyor yoksa tümünümü kaplıyor yerleşme olasılığım nedir??

  25. Hocam iyi aksamlar ben 4yillik imam hatip mezunuyum ayni zamanda acikogretim ev idaresi mezunuyum yurtdisinda yasiyorum iki yillik ilahiyat okumak istiyorum ne yapmam gerekiyor 2015 kayitlari ne zaman basliyor katilim icin neler gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim saygilar

    • Hem meslek lisesinden sınavsız geçiş hakkınızla hem de fakülte bitirdiğiniz için sınavsız 2.üniversite kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. Ocak ayının ilk 2 haftasında YGS başvuruları sırasında sınavsız geçiş başvurusu yapıp Temmuz ayında da internet üzerinden tercih yapabilirsiniz.

  26. hocam ben 11996 saglık meslek lisesi mezunuyum.saglık lurumları işletmeciliği okumak istiyorum.sınavsız geçiş yapabilirmiyim?bu dalda belli bir kontenjan mı var yoksa o yıl isteyen herkes tabi şartları taşımak kaydıyla kayıt yaptırabilir mi?ve mezuniyet yılının öncelik sırasında ne gibi bir faktörü var

    • Bu bölüme sınavsız geçiş hakkınız var. Artık açıköğretim de dahil tüm programların kontenjanı var. Sınavsız geçişte mezuniyet yılı en önemli kriterdir. Devlet üniversitelerinin örgün bölümlerine yerleşmeniz çok zor. Ancak açıköğretim fakültesi yada Vakıf üniversitelerinin %50 %25 burslu yada ücretli programlarını tercih ederseniz yerleşme şansınız olabilir.

  27. Hocam ozel universite icin ygsye girmemiz gerekiyor mu sinavsiz geciste ? Ve sinavsiz gecis eger o saatten sonra kalkarsa cok sacma olmaz mi sizce de ya bence kalkmaz diye dusunuyorum,tesekkurler

    • Sınavsız geçişte ister devlet ister özel üniversite olsun sınava girmenize gerek yok. Sınavsız geçişin devam edip etmeyeceği en geç başvuru kılavuzunda açıklanmış olacağından sınav döneminde herhangi bir ikilem yaşamayacaksınız. Yani Ocak ayının ilk haftasında herşey netleşmiş olacak.

  28. ben bu yıl ygs puanımla bı yer kazandım ıscı saglıgı ve guvenlıgı kayıt yaptıramadım 2012 meslek lısesı mezunuyum bu yıl ygs tekrar gırıcem puanım kesılecek okuldan gelen ama sınavsız gecısde bı puan vs dıploma notum kesılıyormu sınavsız gecısde mezunıyet yılı kadar bıldıgım dıploma notu onemlı bı kesıntı olurmu sınavsız gecıs bolumlerı yazsam 2015 de ?

  29. Merhaba ben 2009 da liseden mezun oldum 3 defa sinAva girdim simdide sinavsiz grcis hakkimi kullanmak istiyorum ama suan yurtdisindayim ve subattan once Turkiyeye gidemicem benim yerime arkadasim kayit yaptirabilir mi ocak’ta para yatirabilir mi ? Lutfen cevap verin

  30. hocam ben meslek lisesinde bilişim teknolojileri son sınıf öğrencisiyim.
    sınavsız geçişle yerleşebileceğim 2 yıllık birkaç tane bölüm var.. bilgisayar programcılığını düşünüyorum.
    sizce bilgisayar programcılığı dışında yerleşebileceğim daha iyi bir bilgisayar bölümü varmı acaba?

  31. Merhaba ben iki senedir cocuk gelisimi mezunuyum ilk senemde sinava girdim bir yer cikmadi bu senede sinavsiz gecise basvurdum oda cikmadi bu senede sinavsiz gecis hakki var mi ve tercih versem cikma ihtimali yüksek mi? Tesekkurler

    • Sınavsız geçiş için zaten sınava girmeniz gerekmiyordu. Tercihlerinizi yaparken önceki mezunlardan alan yerleri tercih etmelisiniz. Ancak sizin bölüm de bu pek mümkün olmuyor. Ancak Atatürk Ün. aöf çocuk gelişimi tercihlerinize ekleyebilirsiniz.

  32. Hocam sıze bı sorum olacak ben ısmet ınonu kız meslk lısesnde okuyrm son senem bzm dırek gecıs olarak odyometrı optısyenlık agız ve dıs saglıgı ve tıbbı sekreterlk var. Agız ve dıs saglının kapanma gbı bı durumu olur mu bu sene ? Ve bu dırek gecıs bolumlerı ıcerısnde hangısı daha ıyı ve ış ımkanı cok olan bır meslk ?
    Teşekkurler

    • Sorduğunuz sorular bilgiye dayalı sorular değil. Bir bölümün kapanıp kapanmayacağını tahmin edemem. Ayrıca niye kapansın! Rehber öğretmen olmadığımdan bölümlerin istihdam durumlarını da bilemem. Başvurular, işlemler, kontenjanlar vb. sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

  33. Alperturkoglu acaba bu sitemin kalkma ihtimali var mıdır ? Kimisi bi 10 yıl kaldırılmaz diyor ben sağlık okumak istiyorum 2 yıllık fakat sağlık meslekler önümü kapıyor.

    • Kaldırılır yada kaldırılmaz şeklinde bende yorum yapamıyorum. Hükümet politikaları doğrultusunda buna devam yada tamam diyebilirler. Ancak görünen o ki şimdilik devam. Sağlık meslek lisesi mezunlarına yüksek okul şartı getirildikten sonra 2 yıllık MYO’lar çok daha önemli olacaktır.

      • Slm hocam ben 1994 1995 eğitim öğretim yili
        meslek lisesi yapi inşaat bulumu mezunuyum ayrica meslek liseler arasında beceri yarişmalarinda bulge birincisi Türkiye 4.duncusu oldum sinavsiz geçiş olarak hangi bölümlere girebilirim ve kayıtlar ne zaman dir şimdiden tesekurler

        • Önce son sorunuzdan başlayım. Maalesef doğrudan kayıt yaptırmak gibi birşey söz konusu değil. Ocak ayının ilk 2 haftasında YGS başvurularında sınavsız geçiş başvurusunda bulunacaksınız Temmuz ayında da tercih yapacaksınız. Mezuniyet yılınızdan dolayı çok dezavantajlısınız. Yerleşme ihtimaliniz çok düşük. Bakınız yerleştirme öncelikleri. Belki özel üni. ve aöf programları olabilir.
          Beton Teknolojisi 2
          Doğal Yapı Taşları Teknolojisi 2
          Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi 2
          Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 2
          Geoteknik 2
          Harita ve Kadastro 2
          İnşaat Teknolojisi 2
          İş Sağlığı ve Güvenliği 2
          İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 2
          Maden Teknolojisi 2
          Mimari Restorasyon 2
          Raylı Sistemler Yol Teknolojisi 2
          Sulama Teknolojisi 2
          Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri 2
          Yapı Denetimi 2
          Yapı Ressamlığı 2

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*