2013-ÖSYS Ek Yerleştirmede tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

Yazımıza oy verir misiniz?

Adaylar ilk yapılan merkezi yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de şunlara dikkat etmeli:

• Bölümler, en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralanmalı ve başarı sırası,  istek sırasını oynatmayacak biçimde, kontrol edilmeli. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli ve kendi mevcut durumuna uygun olanlar listeye alınmalı.

• İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemelidir. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı,  yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenle  daha az istenen bir programın altına yazılmamalıdır.

• Yerleştirilmede tercih sırasının bir önemi yoktur. Aday, kaçıncı sıraya yazmış olursa olsun, tercih ettiği bir bölüme, diğer tercih eden adaylarla birlikte Y-YGS/LYS puanlarına göre sıralanmış olarak ve kontenjan dahilinde yerleştirileceklerdir. Tercih sırası sadece adayın bölümler arasındaki  önceliklerini ÖSYM’ye bildirmiş olması açısından önemlidir.

• Sınavsız geçiş tercihinde bulunan adaylar, kılavuzda Tablo 3A’da alanları ile ilgili programların yerleştirme öncelikleri sütunundaki değerlere ve Minimum Puan sütunundaki OBP puanına dikkat etmelidirler.

95 yorum

  1. merhaba hocam
    Altta arkadasta sormus gerci ama bende sorayim..
    Ben kirklareli ve duzceden elektril-elektronik bolumleri yazdim.Ancak bilumun karsisinda en kucuk puan kismi BOŞ ve de Ozel Kosul Kismindada kesik cizgide yok hicbir kosulda belrtilmemis.Simdi biz bu bolumleri yaziyoruz ama dogrumu yapiyoruz.Onlarin yeni acildigi kesinmi?Neden derseniz 130 kisilik elektrik bolumu var orada fakat karsisindaki kisimlar bomboş..Kesik Cizgide YOK..

  2. Merhaba HOCAM ..
    ben 2010 mezun oldum endüstri meslek Liseden ..
    tercih hakkımı Kullandım .. Alanımı Yazdım ..
    yaş önceliği olacağından.. Kafamda Sorular var..
    91 doğumluyum ,, 95 Doğumlular Öncelik Hakkı…
    95-94-93-92-91 Sıra bana Gelene kadar, Düz Liseden Araya giren olur mu Bunun Yaşı 94’lü olsa Dahi ????

  3. Hocam Kafama Takılan Önemli bir soruyu size sormak istiyorum..
    Ben tercihleri yaparken kılavuzda 2013 ösys en küçük ve puan alanı ve 2013 ösys yerleştirme öncelikleri alanında hiç bir işaret bulunmayan boşluk olan bölümleri yazdım kendi alnımla ilgili.Sizce doğru yapmışmı oluyorum?25-35 kişilik yerler var yazdıklarımda.Şimdi bu yerler yeni açıldımı oluyordu?Yanlış yapmış olmayayım hocam..Mesela ben kütayhadan 103271054 kodlu bölümü yazdım bakarsanız karşısında hiçbir işaret puan vs yok..Lütfen açıklarsanız sevinirim..

  4. hocam ben saglık meslek tıbbı laboratuvar mezunuyum ılk ve acıl yardıma gecıs var mı bızım ? bır de ygs e de gırdım sınavsız gecıs tercıhınde bulunurken tam bursuluda yazabılırmıyım ozellerden sıkıntı olur mu sınavsız gecıs ıcın ?

    • Kılavuzda bölümünüzün Acil Tıp teknisyenliğine sınavsız geçişi olmadığını gördüm. Sizin geçiş yapabileceğiniz programlar aşağıda ekledim. Diğer konu hakkında özel ün. bilgi almanızı tavsiye ederim.
      Ağız ve diş sağlığı
      Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı
      İnsan kaynakları yönetimi
      Odyometri
      Optisyenlik
      Sağlık kurumları işletmeciliği
      Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik
      Tıbbi tanıtım ve pazarlama

  5. slm hocam meslek lısesı cocuk gelişimi mezunuym ygs puanım 260 ama ilk terchım gelmedı.. ek yerlestrme yapacagımda sınavsz gecis kodlarını 2013yöp rehberınde aldım dogrumudur? bıde en son tercıhıme cocuk gelişimi acıkögretım yazmalı mıyım?

    • Sınavsız geçiş yapacaksanız YGS puanınızla işiniz yok. Yerleştirme öncelikleri ve OBP puanınızla tercih yapmış olacaksınız. Ek yerleştirme kılavuzundan 2013 puanlarına bakabilirsiniz. Buradan indirin. AÖF yazıp yazmamak size kalmış.

  6. Hocam ben ilk tercihlerde tercih yapmamıştım.(Endüstri meslek lisesi-End. Bakım. onarım mezunuyum) Bir sene ara verip çalışmak niyetindeydim fakat çoğu arkadaşım gitti ve abim bana elinde bir fırsat varken neden değerlendirmiyosun bir seneni harcıyorsun diyor yaklaşık 2 haftadır düşünüyorum bir karar veremedim.

    Sınavsız geçiş hakkımı mı kullanayım yoksa aramı vermeliyim??.
    Sizde yardımcı olursanız sevinirim.

  7. hocam ben ticaret mesLek lısesınden mezun oldumm hasta ve yaşlı bakımından ben tercih yaptıqımda bana normal örqün üni qeLır mı ? bana yardımcı olursanız sevınırmm ?

    • Aşağıdaki bölümlerden kontenjanı olanlar varsa sınavsız geçiş tercihinde bulunabilirsiniz.
      Diyaliz
      Elektronörofizyoloji
      Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
      Evde Hasta Bakımı
      Fizyoterapi
      İlk ve Acil Yardım
      İş ve Uğraşı Terapisi
      Laborant ve Veteriner Sağlık
      Laboratuvar Teknolojisi
      Patoloji Laboratuvar Teknikleri
      Perfüzyon Teknikleri
      Sağlık Kurumları İşletmeciliği
      Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
      Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
      Yaşlı Bakımı

  8. merhaba ben meslek lisesi çıkıslıyım bölümüm cocuk gelişimi tercihlerde sadece cocuk gelişimi okulları sıralayıp bildircem mi sistemde sınavsz geçişimı kullandıgımm anlaşılırmı

  9. Merhaba hocam ben meslek lisesi mezunuyum bilişim teknolojileri bölümünü bitirdim OBP 374,35000 ağrı İbrahim çeçen ünv. bilgisayar öğretmenliğini istiyorum puanı 280,69587 kontejanı 9 oraya yerleşebilme olasılığım yüzde kaç ???

  10. hocam 12,2,d,94 olan bir kouşlda öncelik teknik ve anadolu meslek liselerinmi oluyor şimdi?Diğer sorum ise ben ygsden barajı geçemedim fakat y-ygs puanım 190 civarı.ben yeni açılan muhaseve vs gibi bölümleride tercih edebilirmiyim?

    • Tüm programlarda öncelik anadolu teknik ve teknik liselerinindir. Yazdığınız yere de önce ATL ve Teknik liseler yerleşmiş kontenjan olduğu için normal meslek lisesi mezunlarına da sıra gelmiştir. Okul puanı olmadan barajı geçemiyorsanız alan dışı tercih yapamazsınız.

  11. Merhaba ben gülsüm Bayrampaşa Kız Teknik Ve Meslek lisesinden yeni mezunum ygs puanım 144 Çocuk gelişimi veya ıkı yıllık sosyal hızmetler bölümünde okuma şansım var mı ? Sınavsız geçiş hakkımı da kullanamadım kulanmam ıcın bır sene beklemek zorundamıyım ?

    • Sosyal hizmetler ve Çocuk Gelişim bölümlerini sınavsız geçişle tercih edebilirsiniz. Kendi ilinizde varsa öncelikli olarak onu tercih edin. Yoksa Artvin, Denizli Kale ve Kahramanmaraş’ta yeni programlar açılıyor. Bunları da değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Anadolu Ün. Açıköğretim Sosyal Hizmetler ve Atatürk Ün. Açıköğretim Çocuk Gelişimi bölümlerini de tercih listesine alınız. Sınavsız geçişte asıl bu sene tercih yapmanız mantıklı olacaktır. Öncelik son mezunlara olacağından seneye şansınız düşer.

  12. Hocam Merhaba .. ben Tuncay , Kayseriden ..

    2010 Endüstri Meslek Lise mezunu = Diplomamda alan / dal İNŞAAT teknolojisi // Harita Kadastro Yazıyor…

    1 sene dershane gittim .. 2011 Yılında Tercihime İnşaat teknikerliği Geldi…. ve 2013 Mezun olmam Gerekirdi Olamadım alttan 4 Dersim var..

    2013 Yılında Ygs Kayıt yaptırdım .. Kayıt Yaparken Hoca. Alanımı Sordu .. Harita Kadastro dedim vee Hocamız Beni

    Harita- Tapu- Kadostro Kodunu girdi… şimdi Ben Tapu Kadostro Tercih Etsem … Gelir mi ??? gelirse Kayıt işlemde Sıkıntı Yaşanır mı ???? ..

    • Sizin mezuniyet alan kodunuz 4862-Harita-Tapu-Kadastro, 1719-Harita ve Kadastro, 2508-Tapu Kadastro bunlardan biri değilse sıkıntı olabilir. Çünkü tapu kadastroyu bu programlardan mezun olanlar seçebiliyor.

      • Hocamm 0554 867 41 89 (( Hocam saçlarım Ağardı.. Kafama Cok Takıyorum… Müsait Olursanız Bir Gun arayın , Konusalım ))

        Diplomamda -Harita ve Kadastro Yazıyor..
        Ancak

        Tapuya Gidebilmek İçin , Diplomada 4862-Harita-Tapu-Kadastro, Bu olması Gerekmez mii ????

        4862-Harita-Tapu-Kadastro, = Bildiğime Göre Burdan Ya harita, Yada Tapu Secim Yaparız..

        • Meslek Lisesi’nde müdür yardımcısıyım. Açık lise sorumlusuyum. Akşam 8’de eve geliyorum. Çocuklarımla sadece 1 saat ilgilenebiliyorum. Şu anda açık liselerin tasdiknamelerini giriyorum. Okulumda elektrik, muhasebe, çocuk gelişim bölümleri var. Sizin konunuz hakkında bilgi sahibi değilim. Herhalde yeterlidir (.)

  13. hocam tercihlerimizi okula mı,kendimiz mi yoksa dershaneye mi yaptıralım hangisi daha güvenilir olur geçen tercihde okula yaptırmıstık ve sonucunda yerleşemediniz mi yazması gerekiyordu?

  14. İyi günler;

    2011 EML Mobilya Dekorasyon bölümü mezunuyum bu senede kazanamadım ve artık sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ve 1992 doğumluyum. Mobilya dekorasyon bölümü mezunu dikey geçiş olarak nereyi yapmalıdır açıkçası çalışmaktan araştırma fırastı bulamadım ailem izmirde oturuyor ve izmirde bir üniversitede varsa eğer öyle dikey geçiş yapmamı istiyorlar sizden ricam 1992’doğumlu olarak nereleri tercih edebilirim ve bugün okuduğum sitede ki şu konuyada bakarsanız sevinirim http://www.haberahval.com/osym-sinavsiz-gecis-bolumleri-2013.html burdan istediğimiz bölümün kodunu yazarakta tercih edebiliyormuyuz

  15. hocam ben elektik-elektronil bölümü teknil lise mezunuyum.Fakat çoğu yerde yerleştirme önceliklerinde kendi ilçemde dahil olmak üzere 13,2,D,94 gibi koşul belirtiliyor.Benim girme ihtimalim yokmudur yani bunlara?Teknik lise “3” çünkü?

  16. merhabalar,meslek lisesinden direk geçiş yaparken OBP yi 5 ile çarpıyoruz ve puan ile birlikte geçiş hakkı olan bölümlere ve yerleştirme önceliklerine bakıyoruz şartları sağlayanları ve puan ile yerleştirme önceliği boş olanları ve tire şeklinde olanlarıda tercih edebiliyoruz sanırım doğru mu hocam ? birde bunlarda puan türünün önemi var mıdır tercih yaparken YGS-1 YGS-6 şeklinde ?

    • Sınavsız geçişte yerleştirme öncelikleri ve OBP puanı şartlarını taşımanız önemli bunun dışında tire olanlar sınavsız geçişle dolmayan yerlerdir. Bu yerleri sınavsız geçişle tercih etmeniz halinde yerleşme olasılığınız yüksek olacaktır.Sınavsız geçişte YGS puanınız olmadığı için puan türünün önemi yoktur.

  17. cok teşekkürler böyle bi site kurduğunuz ıçın gerçekten sınavsız gecıs hakkında hıc bı bılgım yoktu sızın sayenızde suan hemen herseyi bılıyorum hocam daha öncede yazdım k bakmayın ama tam anlamadım ben teknik lise mezunuyum bu sene mezun oldum diploma notum 69 ygs 4 puanım 225 ve bulunduğum şehir dışında tercihler sırasında 3 D leri en başta sıralama yapmayı düşünüyorum sonra yeni acılan yerler 40 kişilik daha sonra ise 2 D olan ve alımı 10 kişi üzerinde olan ve en son 2 İ olarak yazmayı düşünüyorum bu sıralama sizce doğru mu ve mesela 3 D olan meslek yüksek okulları arasında puanı yüksek olan yeri mi yazmalıyım sıranın önemi yok diyordunuz ama cevapladığınız sorulara baktığımda yınede bunu tavsiye etmişsiniz… şimdiden cok teşekkürler iyiki varsınız sizce bu ek yerleştirmelerde gidebilir miyim tahminen yani 🙂

  18. Merhaba,

    Hocam 13,3,D,94 yazan koşulda 3 yani teknik liseli girişini belirtiyor..Ben Endüstri meslek lisesi mezunuyum bazı okullarda en son okula kaydolan öğrecinin Teknik liseden mezun olduğunu görüyorum ve benden düşük puanlılar var.Ben 3 koşuluna tercih yapabilirmiyim?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*