3 Temmuz 2013 Sorular Cevaplar (LYS YGS Tercih Robotu)

Yazımıza oy verir misiniz?

Merhaba arkadaşlar,
Sizlere bu günkü yazımda tercih döneminde bizi kılavuzda bölüm ve okul arama zahmetinden büyük ölçüde kurtaran ve bizlere sanal destek sağlayan tercih robotlarından bahsedeceğim. Tercih robotları, aldığınız puana, sıralamanıza, şehire, okul  adına, 2 yada 4 yıllık okul süresine, devlet yada vakıf (özel) okul türüne,bölüme göre sizin adınıza sorgulama yaparak en uygun programları karşınıza getiren bilgisayar uygulamalarıdır. Seçilen kriterler doğrultusunda sorgulama yaparken  %100 isteklerinize uygun tercihleri görüntülenmemiş olabilir. Büyük kolaylıklar sağlıyor olsa da kendi istek, imkan ve en önemlisi mantığınızla süzmeden tercih yapmamanızı öneririm.  Aşağıda 24 Haziran 2013 günü yayınlanan Yerleştirme kılavuzuna göre düzenlenmiş bazı tercih robotu sitelerinin linklerini veriyorum. Umarım sizlere yardımcı olur.

44 yorum

  1. hocam ben 2000 yılı imam hatip mezunuum ygs den 286 aldım.puanımlamı tercıh yapayım yoksa sınavsız geçiş hakkımla mı ? hangisiyle yerleştirme olanağım daha yüksek.şimdiden teşekkürler.

    • “Ek puansız alınıyor” bununla ne demek istediğinizi anlamadım. Zaten sınavsız geçiş alanınızsa YGS puanı ile değil yerleştirme öncelikleri ile değerlendirilirsiniz. Ancak son kılavuzda Atatürk AÖF “Sosyal Hizmetler” ben göremedim.

    • Başkanın ne dediğini bilmiyorum. Adım gibi emin olduğum şey, Meslek lisesi mezunu iseniz Ocak’ta 40 TL yatırıp YGS başvurusu yaptıysanız aynı zamanda Sınavsız Geçiş hakkınızda var demektir. Bakın ***şu konuda*** kılavuzdan alıntılar yaparak detaylı olarak açıklamıştım.

  2. hocam ben 2012 çocuk gelişimi mezunuyum atatürk ünv çocuk gelişimi açıköğretim proğramı açılmış fakat klavuzda yok (Programı tercih edecek adayların 2013 yılı YGS puan türlerinin en az birinden 140.000 ve daha yukarı puan almış olmaları gerekmektedir. ) ek tercihte açılır mı

    • Sınavsız geçiş sistemi 2002 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Ama bunun anlamı 2002 ve sonrası öğrenciler anlamına gelmiyor. Enstitü ifadesi geçtiğine göre 1970-80 li yılların mezunlarını bile kapsıyor.

  3. hocam merhabalar. cevabınızı aldım teşekkür ederim. Ancak bir şey daha sormak istiyorum. 1998 yılı ticaret lisesi mezunuyum, sınavsız geçiş hakkım olduğunu söylediniz. AÖF 4 yıllık bölüme girebilirmiyim yada 2 yıllık AÖF ye girebilirmiyim. şimdiden teşekkürler.

    • Ocak ayındaki başvurularda, forumda “YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretlediyseniz, ikisinden de faydalanma hakkınız var demektir. Tablo-3A da bölümünüzle ilgili tercihleriniz sınavsız geçiş olarak, alan dışı tercihleriniz YGS puanınızla değerlendirilecektir.

  4. hocam yanlış seçim yapmamak için ayrıntıları soruyorum kusura bakmayın.bölümün en son aldığının kodu:3. benim diplomamda anadolu teknik lisesi,teknik lise,mesleki ve tekniki eğitim merkezi yazıyor ben şimdi yerleştieme önceliğinde 2,3 ve 4 kodları yazanları tercih edebilir miyim? Diğer sorum. bölümün son aldığı meteb içi ise diğer alacakları da mı aynı şehirden alınacak anlamına geliyor.ben meteb dışı istediğim için sürekli bu sorularla karşılaşıyorum. teşekkürler

    • Önemli olan diplomadaki isim değil. Bünyesinde Anadolu yada Teknik Lise bulunan bir okulun normal kısmından da mezun olmuş olabilirsiniz. Siz Anadolu Teknik kısmında okudu iseniz, okul türünüz 4, teknik lise kısmında okuduysanız 3, meslek lisesi kısmında okudu iseniz 2 olur. Eğer 4’seniz hepsini, 3 seniz 3 ve 2 yazanları, 2 iseniz sadece 2 yazanları tercih etmeniz yerinde olacaktır. “İ” olanlar sadece il içinden almış meteb dışı almamış demektir.

  5. Hocam iyi qünler.Bn osmaniye saglik meslek lisesi laboratuvar mezunuyum bu sene mezun oldum dip. Puanim 78.48 bn paramedik bölümüne geçiş yapmak istiyorum sizce meteb dışı yerler bana gelir mi tercihim de nereleri yazmalıyım sizce.? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Tuğba hanım, sizin için yaptığım sorgulamaya ***şu sayfadan*** bakabilirsiniz. Sizin OBP puanınız 392,4. Sorgulama sayfasında 107-395 puan arasındaki yerler ve yanlarında yerleştirme öncelikleri var. Altta puan bulunmayanlar bu yıl açılan bölümleri gösteriyor.

      • Çok tercih ederim hocam sizce meteb dışı yerlere mi yerleşebilirim sadece bn bu puanla özel adana başkent üniversitesini yazsam gelir mi yardımcı olursanız sevinirim paramedik olmayı çok istiyorum sizce şansım var mı.?

          • Hocam çok tesekkur ederim sizin de basinizi cok agrittim ama ben pek anlamadim adana başkentte veya meteb disi yerlerde bu diploma puaniyla yerlesebilir miyim ilk ve acil yardim bölümüne çok sagolun bizlere cok yardiminiz oldu

            • Size ilk verdiğim linkte OBP puanınıza yakın sadece devlet üniversiteleri vardı. Bunların içinde yerleştirme önceliği kısmında “D” ifadesi olanlar il dışından öğrenci aldığını gösteriyor. Başkent ise sadece İl içi öğrenci almış. 11, 2, ***(İ)***, 93

    • Öncelikle 24 Haziran’da yayınlanan kılavuzdan (şuradan
      indirebilirsiniz
      ) Tablo-3A’da bölümünüzün devamı niteliğinde olan ve gitmek istediğiniz bölümlere ve yerleştirme önceliklerine bakın.
      Durumunuza uyuyorsa bir kağıda kodlarını yazın.(Yerleştirme önceliklerinin neler olduğunu ***şurada*** anlatmıştım) 8-18 Temmuz tarihlerinde tercih ekranı açıldığında, kodları en çok istediğiniz yerden itibaren yazın
      ve onaylayın.

    • Sınıf birinciliğine ek puan hiç duymadım. Okul birinciliği diyorsanız ek puan yok, bölümlerin okul birinciliği kontenjanları vardır. Okul birincileri o bölümleri tercih ettiklerinde kontenjana göre en yüksek puanlılar öncelikli alınır.

  6. hocam size bi sorum olacaktı ben posta hizmetleri bölümünü okumak istiyorum ama önü açık mı değil mi mezun olur olmaz hemen iş balabiliyor muyuz bi bilginiz var mı acaba??

  7. hocam haziran 24 te yayınlanan klavuz ön bilgi klavuzu idi yenisi yayınlanıcakmı tercih formları ne zman yayınlanıcak ben okuldan tercih yapmayı düşünüorumda

    • Bilmiyorum. Ama tercihlerinizi belirlemek için illaki yenisini beklemenize gerek yok. Sonuçta alanınızla ilgili bölümlerin geçen seneki yerleştirme öncelikleri ve puanları 24 Haziran kılavuzunda yayınlandı ve bunlar değişmez. Belki kontenjanlar ve yeni alanlar eklenir. Sizde bunlara göre eklemeler yaparsınız.

  8. hocam slmlar ben ygs ye girdm ama barajı geçemedm meslek lisesiym sınavsız geçişten nasıl faydalanabilirm sınavsız geçiş yaparkn tercihlerde ösym ye onu nasıl belirtiriz

    • Siz zaten Ocak ayında YGS başvuru formunu doldururken okul türü ve bölüm kodu adı bilgilerini girdiğiniz için sistemde tüm bilgileriniz biliniyor. Tablo-3A’dan kendi alanınızla ilgili tercih yaptığınızda ÖSYM bunları sınavsız geçiş kapsamında değerlendirecek. Siz 8-18 temmuz’da ösym sitesinden Tablo 3A’dan belirlediğiniz tercihleri gireceksiniz.

1 geri izleme / bildirim

  1. 4 Temmuz 2013 Sorular Cevaplar | Sınavsız Geçiş

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*