2019 YKS Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Yazımıza oy verir misiniz?

2019 YKS Başvurusunda bulunacak adaylar, 2019 YKS Başvuru Formu’nu doldururken kılavuzda da yer alan aşağıdaki örnek başvuru formundan faydalanabilirler.  2019 YKS Başvuru formu ve YKS Başvuru Kılavuzuna şu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Forumun doldurulması ile ilgili anlamadığınız, aklınıza takılan bölümleri konu altındaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Birinci Kısım: Formu en üstünde yer alan adaya ait kimlik bilgilerinin yazıldığı kısımdır.

1-T.C.Kimlik numaramızı yazıyoruz. (YU Numarası; T.C. Kimlik Numarası olmayan adayların ÖSYM tarafından düzenlenen herhangi bir sınava başvurabilmeleri için sahip olmaları gereken üyelik numarasıdır.)

2- Adımızı, 3- Soyadımızı, 4-Baba adımızı, 5-Anne Adımızı, 6- Doğum tarihimizi yazıyoruz. 7- Cinsiyetimizi işaretliyoruz. 8- Doğum yerimizi,  9- Nüfusa kayıtlı olduğumuz il yada ilçemizi yazıyoruz. 10- Uyruğumuzu işaretliyoruz. (Eğer KKTC vatandaşı isek KKTC numaramızı yazıyoruz.) Ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, 2527 sayılı kanun kapsamındaki Türk soylu yabancılar da bu bölümde kendi alanlarını işaretlemek zorundalar.

İkinci Kısım: Öğrencinin İletişim Bilgilerinin yer aldığı bölümdür.

11-Yazışma adresi, ÖSYM artık her ne kadar yazılı olarak kılavuz yada sonuç bilgileri göndermese de ev ya da size ulaşılabilecek bir adres bilgisi girmelisiniz.

12- Ev ya da varsa iş telefonu, Cep telefonu bilgilerinizi girmelisiniz.

13- E-posta adresinizi giriyorsunuz. (mutlaka vardır ama yoksa boş bırakmanızda sakınca yok.)

Üçüncü Kısım: Öğrenim bilgilerinin yer aldığı kısımdır. Bu bölümde yer alan bilgiler 2019 YKS Sınav kılavuzundan öğrenilebileceği gibi, henüz son sınıfta olan öğrenciler okudukları okulun yetkililerinden de bu bilgilere ulaşabilirler. Eğer önceden mezun olunmuşsa mutlaka ilgili bölümde yer alan Mezuniyet tarihi, Not Sistemi ve Diploma Notu bilgileri doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Not: Mezun olmamış öğrenciler için öğrenim bilgileri altında yer alan kısım mutlaka yetkili bir kişi tarafından (okul müdürü yada müdür yardımcısı) onaylanmalıdır.

14- Okul adı ve kodu, 15- Okul türü ve kodu,  16- Alan adı ve kodu,

17- Dal adı ve nosu, 18- Öğrencinin okul numarası,

(19,20 ve 21. maddeler daha önceden mezun olan öğrenciler için geçerlidir.)

19- İlgili ortaöğretim kurumuna kayıt tarihi. (Bu tarihi kayıtlı olduğunuz okuldan öğrenebilirsiniz. İlgili müdür yardımcısı E-okul, Ortaöğretim Öğrenci İşleri ekranında, yazıcı simgesine tıklayarak rapor penceresinde en üstte yer alan Öğrenci Kayıt Zarfı (T.C. No) kısmına öğrencinin TC sini yazarak, çıkan sayfadan kayıt tarihini net olarak öğrenebilir.) 20-Mezuniyet tarihi, 21- Not sistemi, 22- Diploma Notu

Dördüncü Kısım: Sınava İlişkin Bilgilerin yer aldığı kısımdır. Öğrenim durumu, Sınava girmek istenilen il tercihleri, Din Kültürü yada Felsefe sorularının cevaplanmak istenmesi seçenekleri, Yabancı Dil Sınavına girecek adayların, gireceği dil seçeneğini belirlediği, Şehit ya da Gazi yakını olma durumunun işaretlendiği bölümdür.

23-Öğrenim durumu, aşağıdaki tablodan durumunuza uygun olan seçeneği ve kodu girmelisiniz,

24-Sınav merkezleri: Sınava girecek adayların sınava girmek istedikleri yer için tercihlerini girdikleri yerdir. (Sınav merkezleri ve kodlarına kılavuzun 10.sayfasından ya da bu sayfanın en altındaki resimden bakabilirsiniz.

25-TYT Sosyal Bilimler testi ve AYT Sosyal Bilimler-2 testinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını veya ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplandırma durumu seçilecektir.

  • Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almış olan adaylar bu kısma, Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım (Kodu 1)
  • Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım. (Kodu 2)

26-Sınava gireceği yabancı dil bölümünü sadece YDS sınavına girecek adaylar işaretleyecektir.

27-28- Şehit ve gazi yakınları tarafından doldurulması gereken bölümdür. (Bu bölümde doğru beyanda bulunulması çok önemlidir. Şehit ve gazi yakını (eşi, kardeşi, çocuğu sınav başvuru ücreti ödemeyecektir))

29- 2018-TYT puanı 200 ve üzerinde olup, bu yılki hiç bir sınava girmeden tercihlerde geçen yıl ki bu puanlarını kullanmak isteyenlerin işaretlemesi gereken seçenektir.

30-Kılavuz koşullarının aday tarafından okunup, kabul ettiğini beyan ettiği seçenektir.

Beşinci Bölüm: Adayın hangi oturumlara gireceğini işaretlediği bölümdür.

31- YKS 1.Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2018-TYT puanı 200 ve üzerinde olan adaylar hariç tüm adaylar için zorunludur.  2018-TYT puanı 200 ve üzerinde olan adaylar sınava girmeden tercihte bulunmak istiyorlarsa bu seçeneği işaretlemeyeceklerdir.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):
2019-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecekler, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacaklardır.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 2019-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacaklardır.

Not: Yukarıdaki seçeneklerden herhangi birini işaretlememiş adaylar başvuru süresi içinde  https://ais.osym.gov.tr adresine TC Kimlik ve aday şifreleri ile giriş yapıp ilgili alanda değişiklik yapabileceklerdir. (Tabi ekledikleri oturuma ait ücreti, son tarih olan 7 Mart 2019 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Ücret ödemedikleri taktirde başvuruları geçerli sayılmayacak ve iptal olacaktır.)

Altıncı Bölüm:Engelli öğrencilere ait temel bilgilerin yer aldığı bölümdür. Engelli adaylar ayrıca Sağlık Durumu/ Engel Bilgi Formu’nu doldurarak sınava girerken kullanacağı engelli materyalini belirleyebileceklerdir. (Tekerlekli sandalye vb.)

Yedinci Bölüm: Adayın, başvuru evrakında yer alan bilgileri onayladığını gösteren imza ve onay bölümüdür.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*