YGS’de Başarıya Götüren 5 Adımlı Çalışma Taktiği

Yazımıza oy verir misiniz?

Üniversiteye yerleştirme sisteminde ilk adım sınavı olarak bilinen ve üniversite puanın oluşmasında %40’a kadar etki değerine sahip olan YGS sınavı, öğrencilerin büyük bir kısmının hazırlıksız olduğu ve son sınıftayken en çok zorlandığı kısımdır. Bu konumuzda YGS sınavına 5 adımda nasıl hazır olacağınıza ve başarıyı sağlayacak kademeye geleceğinize değineceğiz. İşte YGS’de başarıya götüren 5 adımlı çalışma taktiğimiz;

‘’Başarıya ulaşmak için planlı çalışmak şart!’’

YGS sınavında başarıya ulaşmak, sistemli çalışmayı gerektirir. Bu yüzdende kişi bu süreci daha önceden planlamalı, her adımda kendi için en yararlı ilerleme ve çalışma programını yapabilmeli, eksiklerini görebilmek için uygulamalar tasarlamalı, eğer ki bu konuda sıkıntı çekiyorsa mutlaka bilgili bir kişiden yardım istemelidir. Yıllardır yapılan araştırmalar gösteriyor ki planlı çalışan kişilerin birçoğu bu sınavlarda başarıya ulaşıyor, üstelik yapılan çalışmalardan daha fazla verim alıyor. Bu yüzden de planlı çalışmayı benimsemeli ve sürekli kendi seviyenize göre yeni planlamalara hazır olmalısınız.

‘’Konu tabanlı çalışın ve temel çalışması yapın.’’

YGS sınavı yapısı itibariyle geçmiş bilgileri ön planda tutan, bu sebeple de güçlü bir temel isteyen bir sınavdır. Bu yüzden de öncelikli hedefiniz ilgili olduğunuz bölümlerin konularından başlayarak konuları bitirmeye başlamalısınız. Ne kadar kısa sürede konuları bitirebilirseniz bunlar size ek bir değerlendirme süresi katacaktır. Ancak konuları üstün körü geçmek ya da sadece okumak size çok fazla katkı sağlamaz. Bu yüzden de konu tabanlı çalışırken sözel ağırlıklı derslerde mutlaka yazarak çalışın. Bitirdiğiniz konular üzerine günlük soru çözüp belirli bir süreç boyunca konu testleri ile bilgilerinizin pekişmesine ve tazelenmesine olanak sağlayın.  Konuları öğrendikçe ve eledikçe geliştiğinizi hissedecek, hem motivasyon olarak hem de başarı olarak kendinizi geliştirdiğinize şahit olacaksınız.

‘’Bol bol deneme çözün.’’

Konu tabanlı çalışma ile aynı süreç içerisinde deneme çözmeye de başlayın. Bu süreçte deneme sayısını haftalık 1 veya 2 arasında tutabilirsiniz. Fakat konu sayısı azaldıkça deneme sayısını mutlaka arttırmalısınız. Çünkü deneme çözmek kişiye pratiklik ve analiz etme yeteneği kazandırır. Kişinin eksiklerini büyük oranda ortaya çıkartır ve bunu düzeltebilmesine olanak sağlar. Denemeler kişinin hızlanmasına, kendini yönlendirmesine de olanak sağlar. Üstelik çalışmalarınızın karşılığını alıp alamadığınızı da gösterir. Aynı zamanda konu tabanlı çalışmanızı pratiğe dökmenize, bunlara yorum getirmenize ve dikkat isteyen kısımları daha net görmenize olanak sağlar.

Deneme çözmenin yanı sıra deneme seçiminin de büyük önemi vardır. Deneme piyasasında YGS formatına yakın çok iyi yayınlar olduğu gibi oldukça kolay ve YGS soru formatına çok uzak hazırlanmış yayınlarda bulunmaktadır. Bu yüzden iyi bir piyasa araştırması yapmalısınız. Deneme alırken oldukça fazla yayın çeşidinden deneme almaya özen göstermeli, tek yayına bağlı kalmamalısınız. Çünkü amacınız çok farklı tarzlarda soru görerek, yorumlama gücünüzü geliştirmek ve bir kademe daha üstü hedeflemek olmalıdır. Tek kaynaktan soru çözmeniz sizi sabitleştirir ve farklı tarzda sorular gördüğünüzde zaman kaybetmenize, aynı zamanda kötü sonuçlar almanıza sebep olabilir.

‘’Farklı farklı derslerden günlük olarak soru çözmelisiniz.’’

YGS sınavında sizlere 4 farklı kısımda, toplamda 10 dersten soru sorulur. Sınav sırasında psikolojik olarak dersten derse geçerken bundan olumsuz etkilenmemeniz için bu duruma alışmalı, psikolojik olarak da hazır olmalısınız. Bu yüzden de günlük olarak soru çözerken tek bir derse odaklanmamalı, farklı farklı derslerden önem seviyesine göre belirlediğiniz miktarlarda günlük olarak soru çözmelisiniz. Bu şekilde soru geçişlerine adapte olabilir, psikolojik olarak da sınava hazır hale gelebilirsiniz.

  ‘’Eksiklerinizi not edin. Analizci olun.’’

Denemelerde yanlış yaptığınız kısımları, çalıştığınız halde çok fazla hata yaptığınız konuları, çalışmanız gereken konuları, denemelerde yaptığınız net ve puanları, hedeflerinize ulaşmak için kapamanız gereken eksikleri mutlaka not edin.  Bunları sadece düşünmeniz size ekstra vakit kaybettirir. Bunları sürekli olarak not alırsanız bunlar sizi yönlendirecektir ve heveslendirecektir. Aynı zamanda gelişiminize de yardımcı olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*