Sınavsız Geçiş Kalktı Mı?

Yazımıza oy verir misiniz?

YÖK genel kurulunun katsayı kararının ardından liselilerin mezun oldukları lise türüne bakılmaksızın üniversite sınavlarında eşit katsayı uygulanması gündeme gelmişti. Bundan dolayı meslek liselerinden mezun olanların sınavsız geçişi ile ilgili uygulamada sıkıntılar olabileceği düşüncesi ile sınavsız geçişin kaldırılması gündeme gelmişti.

Meslek lisesi mezununu rahatlatan açıklama YÖK’ten geldi.

“4702 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile değiştirilen 2547 sayılı Kanun’un 45. maddesi, mesleki ve teknik lise dengi kurumlarından mezun olanların istedikleri takdirde bitirdikleri bölümün devamı niteliğinde veya buna yakın programların işlendiği, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak geçiş hakkı hükmünü getirmiştir.”

Meslek Lisesi mezunlarına sınavsız geçiş hakkı bundan sonra da devam edecektir.

2013 ÖSYM Başvuru Kılavuzunda da Sınavsız Geçiş Yapılabileceği ve Sınavsız Öğrenci Alan Programların yer aldığı tablolar yayınlanmıştır.

30 yorum

  1. merhaba hocam ben sınavsız geçiş yapalı yıllar oldu.dış ticaret bölümü ama o kadar zorki bu sınavları vermem çok zor.kamu kuruluşunda 25 yıllık memurum.Acaba bölüm değiştirme şansım varmı,mesala sosyal bilimler- ev ekonomisi -sekreterlik Vb.

  2. merhaba hocam ben meslek lisesi 4. sınıf inşaat alanı ve teknolojileri okuyorum. bu yıl son sınıfım. geçiş hakkımı kullanmam icin neler yapmam gerek. iki yıllık geciş hakkımı kullanmam icin ygs sınavından önce kayıt yaptırmam gerektiği söylendi eğer onu yaptıktan sonra ben ygs sınavına girip 4 yıllık da tercih edebilirmiyim 2 yıllığa gitmeyip. mtok sisteminden nasıl tercih yapabiliyoruz ?

    • Sınavsız geçiş kalkmazsa Ocak ayında başvuru yapacaksınız. Temmuz’da alanınızla ilgili bölümlere tercih yaptığınızda; Mezuniyet yılı, Okul türü, METEB önceliği, OBP puanı ve doğum tarihinize göre değerlendirileceksiniz.2 yıllık okuduktan sonra dikey geçişle 4 yıllığa geçebilirsiniz.

      • peki hocam sınavsız geçiş kalkarsa eğer ozmn ne olucak 2 yıllıklar için baraj 150 demi ?
        ben bu 150 barajını geçsem 160-180 arası bi puan alsam ozmn istediğim şehirde okuma şansım varmırdır . okul türüm de ATL iyi yani istediğim bölümde iş güvenliği ve iş sağlığı

        • Getirilecek sistemde kendi bölümlerini seçenlere belki ekstra puan söz konusu olabilir. Öyle her istediğin şehir yada programı okumak yine olmayacak. Aynı programı tercih edenler puana göre sıralanıp yerleştirilecek. Örn. 50 kişilik kont olan okulu 1000 kişi istedi. Puana göre sıralanıp ilk 50 kişi alınacak.

  3. MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ – 4 YILLIK / HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI.. bahsettgm bölüm bu biraz yardımcı olurmusunuz ygs puanı dahil edilecekmi buna yoksa sınavsz geçiş mi olck direk.

    • Diğer sorunuzda net olarak açıkladım. Alanınızla ilgili bölümlerde YGS puanı ile değil sınavsız geçiş önceliklerinizle değerlendirilirsiniz. Alan dışı bölümlerde de YGS puanınızla. Hesaplamayı diğer mesajımda verdim.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*